Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
NIEUWSBRIEF VOOR JEUGDSPECIALISTEN         NR 6 / 2013

> Nieuwsbrief Kunst van Lezen
>
BoekStart
>
De Bibliotheek op school PO/VO
> Cultuurhistorische canon
>
Leesbevorderingsnetwerken
> Ander leesbevorderingsnieuws


Nieuwsbrief Kunst van Lezen
Deze maandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert u over het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen. Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze elke maand persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.

Vanwege de zomervakantie verschijnt de volgende nieuwsbrief half september.BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar). Inmiddels doet ruim 95 procent van de bibliotheken mee!

BoekStart Baby Voorleesrecord in de Bibliotheek Utrecht
Met het BoekStart Baby Voorleesrecord heeft BoekStart het wereldrecord voorlezen aan baby’s gevestigd. Onder leiding van Ruben Nicolai, ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen, werden er maar liefst 327 baby’s tot 1,5 jaar voorgelezen uit het BoekStart Babyboekje van het Jaar: nijntje en de wilde dieren. Het BoekStart Baby Voorleesrecord vond plaats in de Bibliotheek Utrecht op woensdag 26 juni. Lees meer.

Boekstart.nl vernieuwd
Boekstart.nl, de website van BoekStart voor ouders, is vernieuwd. De informatie wordt nu overzichtelijker gepresenteerd en is gemakkelijker en directer vindbaar. Kijk hier.

BoekStartfilm voor (laaggeletterde) ouders
Op zaterdag 15 juni kwam BoekStart in het programma LifestyleXperience (RTL 4). Presentator Harold Verwoert ging op bezoek bij Bibliotheek Rijn en Venen. Daar vertelde een moeder, zonder leesachtergrond, dat haar dochtertje 'voorloopt in spraak' omdat ze zo vaak samen lezen sinds ze lid is van de bibliotheek. De film kan ingezet worden bij betrokkenheid van (laaggeletterde) ouders. Download hier de film voor de website van uw bibliotheek.

Nieuw kofferboekje
Er is een nieuw boekje ontwikkeld voor in het BoekStartkoffertje: Zing mee met Kleine Ezel (Leopold). Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen maakten respectievelijk de tekst en illustraties. Ageeth de Haan zingt bekende en nieuwe kinderliedjes op de bijbehorende cd. Kijk hier voor een Boekidee.

Boekenlijsten BoekStart geactualiseerd
De lijsten Babyboeken (0-1,5 jaar), Dreumesboeken (1,5-2,5 jaar) en Peuterboeken (2-4 jaar) dienen als leidraad voor het samenstellen van een basiscollectie in de kinderopvang. Onlangs werden niet meer verkrijgbare titels op deze lijsten vervangen door nieuwe. De lijsten zijn te vinden op Leesplein.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand drie nieuwe boekentips: een boek voor baby’s, een voor dreumesen en een voor peuters. Kijk hier
.De Bibliotheek op school PO/VO
Kunst van Lezen stimuleert duurzame samenwerking op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid tussen bibliotheken en onderwijs; zowel voor basisscholen (PO) als voor middelbare scholen (VO). Stichting Lezen en SIOB werken samen met PSO's om de Bibliotheek op school PO landelijk uit te rollen. Kunst van Lezen coördineert dit strategisch.

De Bibliotheek op school in het vmbo
Het vervolgtraject van de Bibliotheek op school VO is in volle gang! In de brochure De Bibliotheek op school in het vmbo  beschrijft Marleen Kieft (Oberon) de samenwerking tussen zes vmbo-scholen en bibliotheken, aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ter aanvulling zijn naast deze brochure de complete praktijkbeschrijvingen te lezen: zes praktische verhalen, die veel informatie - en inspiratie - bieden voor uw bibliotheek of school. Lees meer.

 Cultuurhistorische canon
Kunst van Lezen heeft aan de 50 vensters van de Cultuurhistorische canon van Nederland (jeugd)boeken gekoppeld.

Thema Pabo-voorleeswedstrijd 2013-1014
Stichting Lezen organiseert in het schooljaar 2013-2014 voor de vierde keer de Voorleeswedstrijd Pabo’s, die financieel mogelijk wordt gemaakt door Kunst van Lezen. Het thema is breed: alle (voor)leesboeken die horen bij de Cultuurhistorische canon. Indien gewenst, kan de school het thema inperken. Enkele suggesties: ‘200 jaar koninkrijk’ (met als vensters: Willem van Oranje, De Republiek, Koning Willem I, De Grondwet en Willem Drees) of ‘de Gouden Eeuw’ (met de vensters De VOC t/m Spinoza) of ‘Kunst’ (met de vensters Rembrandt, Vincent van Gogh en De Stijl). Pabo’s kunnen zich aanmelden via pabovoorleeswedstrijd.nl.

De Canon van de Nederlandse geschiedenis op Literatuurplein
Kunst van Lezen is een samenwerking aangegaan met de website Literatuurplein die beschikt over een rijke database aan boeken en media. Sinds kort is de Canon er integraal opgenomen als aparte rubriek. In de vorm van een widget heeft die rubriek bovendien een plaats gekregen op de eigen website van veel openbare bibliotheken. Bij elk van de vijftig vensters van de Canon wordt op Literatuurplein een uitgebreide en zorgvuldig samengestelde selectie van boeken en andere media aangeboden die aansluiten bij de bovenbouw voortgezet onderwijs. Lees meer.Leesbevorderingsnetwerken
Kunst van Lezen werkt aan een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale netwerken leesbevordering.

Provinciale conferenties - Meer (voor)lezen, beter in taal
In 2013 en 2014 organiseren SIOB en Stichting Lezen (vanuit Kunst van Lezen) samen met de PSO’s provinciale conferenties over nieuwe samenwerkingsstrategieën voor stakeholders in kinderopvang, primair onderwijs en bibliotheken. De eerst volgende zal op 30 oktober 2013 in Zuid-Holland plaatsvinden. Klik hier voor het verslag van de laatst gehouden provinciale conferentie in Utrecht op 29 mei en hier voor een filmimpressie.Ander leesbevorderingsnieuws

Middag van het Kinderboek
De vijfde Middag van het Kinderboek zal plaatsvinden op zaterdag 14 september 2013, traditiegetrouw in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Het thema is ‘Tot het brood ons scheidt’, waarbij ingegaan wordt op veranderingen in het boekenvak die dwingen tot het herzien van relaties die voor eeuwig leken. Tijdens de Middag zullen de Gouden Lijsten worden uitgereikt. Lees meer.

Gedichtendag 2014
Het thema van Gedichtendag 2014 is ‘Verwondering’. K. Schippers schrijft het Poëziegeschenk. De Gedichtendag vindt plaats op 30 januari 2014 en is tegelijkertijd het startsein van de Poëzieweek, die gehouden wordt van 30 januari t/m 5 februari 2014. Op Gedichtendag wordt ook de Herman de Coninckprijs uitgereikt. Lees meer.Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of hebt u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar
nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.boekstartpro.nl, www.leesplein.nl, www.debibliotheekopschool.nl www.siob.nl, www.lezen.nl en www.debibliotheken.nl

 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2013 Kunst van Lezen - www.kunstvanlezen.nl