Nieuwsbrief

28 november 2013

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Lezen 4, 2013
  • 25 jaar Stichting Lezen
  • Samenwerking met Stichting Kinderpostzegels
  • Stimuleren van leesbevordering op de BSO
  • Lezen Centraal 2014
  • Nederland Leest Live!
  • Prijs voor de Beste Leesomgeving
  • PoŽzieweek

Lezen 4, 2013

In het jubileumnummer van Lezen gaat Stijn Aerden in vogelvlucht door de 25-jarige geschiedenis van Stichting Lezen. Met Jan Terlouw die naast schrijver, wetenschapper en politicus ook de eerste bestuursvoorzitter van Stichting Lezen was, spreken we over schrijven en (de toekomst van) lezen. Verder een artikel over de onlangs verschenen minor Open Boek Pabo voor derde- en vierdejaars pabostudenten. En nog veel meer nieuws over lezen en leesbevordering. Lees verder >> 

 


 

Op 20 november hebben we ons 25-jarig jubileum gevierd met een bijeenkomst in De Nederlandsche Bank onder het motto: Lezen, een cadeau voor het leven. De keuze voor deze locatie onderstreept het grote culturele, maatschappelijke en economische belang van lezen. Stephen Krashen, emeritus hoogleraar Education aan de University of Southern California en keynotespeaker op deze feestelijke bijeenkomst hield een vurig pleidooi voor vrij lezen, een krachtig instrument in taalonderwijs en leesmotivatie. Boekblad was ook bij de bijeenkomst, getuige de foto's.


Samenwerkingsovereenkomst

Een extra feestelijk tintje op de jubileumbijeenkomst was de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen Stichting Kinderpostzegels Nederland en Stichting Lezen voor de campagne Lezen is leuk. Met deze campagne worden in het kader van de Bibliotheek op School de komende twee jaar honderd basisscholen gesteund in gebieden waar de bevolking krimpt en voorzieningen dun gezaaid zijn. Hun schoolbibliotheek wordt vernieuwd, er komen nieuwe kasten en vooral: nieuwe boeken. Ook krijgen leerlingen uit groep 7 en 8 van de deelnemende scholen een boekenbon cadeau waarmee ze een boek voor zichzelf kunnen uitzoeken bij de plaatselijke boekhandel.


Stimuleren van leesbevordering op de BSO

Nieuw verschenen in de Stichting Lezen reeks: Stimuleren van leesbevordering op de BSO. Een rapportage over de stand van zaken rondom lezen en voorlezen in de buitenschoolse opvang (BSO). Voorlezen is in de buitenschoolse opvang een belangrijke dagactiviteit. Deze rapportage geeft inzicht in de huidige situatie en tevens een antwoord op de vraag wat de mogelijkheden zijn om lezen en voorlezen te stimuleren op de BSO. Bekijk of download het rapport.


Lezen Centraal 2014

Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen, heeft in 2014 als thema Ďjongens en lezení. Uit recent onderzoek blijkt dat 62% van de jongeren lezen een leuke vrijetijdsbesteding vindt. Dat geldt meer voor meisjes dan voor jongens. Voor hen is gamen, sporten en tv-kijken een stuk populairder. Hoe komt het toch dat de leesattitude van jongens zoveel minder positief is dan bij meisjes? Heeft dat te maken met de Ďaard van het beestjeí of speelt bijvoorbeeld mee dat juist moeders, leraressen en bibliothecaressen de grootste leesbevorderaars zijn en dat mannen en vaders het vaker af laten weten op leesgebied? En zijn er boeken en leesactiviteiten waarmee we de jongens kunnen bereiken? Een keur aan interessante deskundigen doet het allemaal uit de doeken. Het wordt een leerzame en inspirerende dag die u als leerkracht po/vo, bibliothecaris, medewerker in de kinderopvang of andere geÔnteresseerde niet mag missen. Lezen Centraal 2014, woensdag 9 april 2014 (onder voorbehoud).

 

 


Nederland Leest Live!

Op 20 november vond voor het derde opeenvolgende jaar Nederland Leest Live! plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Tijdens deze interactieve literaire talkshow gingen middelbare scholieren, samen met presentator Arjen Lubach en bioloog Midas Dekkers, dieper in op Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans. Zij bespraken onder meer de maatschappelijke themaís, Bomansiaanse humor en insecten uit het boek. Via Twitter en Skype werd contact gelegd met middelbare scholieren uit het hele land. Bekijk hier de uitzending.


Prijs voor de Beste Leesomgeving

Op 2 december wordt de Prijs voor de Beste Leesomgeving 2013 uitgereikt aan de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp. De Prijs voor de Beste Leesomgeving prikkelt leerlingen, docenten en mediathecarissen om na te denken over de leesomgeving op hun school. Leerlingen van 12 tot en met 15 jaar uit heel Nederland konden tot 1 mei hun mediatheek aandragen als beste leesomgeving. De aangedragen scholen werd gevraagd uit te leggen hoe de mediatheek leerlingen stimuleert meer en beter te lezen. Een jury nomineerde uit de inzendingen drie scholen: het A. Roland Holst College in Hilversum, de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp en het CSG Reggesteyn in Rijssen. Na een persoonlijk bezoek aan de genomineerde scholen, waarbij in het bijzonder gelet werd op de samenstelling van de collectie, werd de mediatheek van Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp verkozen tot Beste Leesomgeving van 2013. Lees verder >>


PoŽzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2014 is het PoŽzieweek met als thema Verwondering. Net als vorig jaar hebben Stichting Lezen, Stichting Lezen Vlaanderen en Stichting CPNB weer voor lessuggesties gezorgd. De lessuggesties voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs staan al online en zijn gratis te downloaden. In aanloop naar de PoŽzieweek zal Dichteres des Vaderlands Anne Vegter op 27 januari in Middelburg de PoŽzieweek 2014 inluiden met de PoŽzieRevue+, een programma waarin Stichting Lezen, School der PoŽzie en PoŽziepaleis samenwerken. Zeeuwse boekhandels, bibliotheken, theaters, de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren en alle basisscholen uit Middelburg doen mee aan PoŽzieRevue+. Dichteres des Vaderlands Anne Vegter zal speciaal voor dit programma een gedicht schrijven. Door PoŽzieRevue+ zindert de Zeeuwse hoofdstad op 27 januari en op Gedichtendag 2014 (30 januari) van de poŽzie.

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2013 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566