Nieuwsbrief

19 december 2014

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Lezen 4, 2014
  • Lezen Centraal 2015
  • Stichting Lezen op NOT

Lezen 4, 2014

In het nieuwe nummer van Lezen, blikt leesprofessor Dick Schram terug op zestien jaar onderwijs en onderzoek. Over wat bereikt is en wat nog niet. Het ontbreken van systematisch leesonderwijs in de laatste klassen van het basisonderwijs en de eerste van het voortgezet onderwijs noemt hij het belangrijkste probleem. Maar ook veel positief nieuws, zoals zijn favoriete project:Lezen in de zomervakantie. ‘Net als bij sport, blijken ook je leesspieren te verslappen als je lang niets doet.’
Tekenaar Philip Hopman illustreerde Boer Boris gaat naar zee, het prentenboek van het jaar 2015. Boer Boris, de kleuterboer, heeft in korte tijd Nederland veroverd. Hofman vertelt over zijn eigen paarden, kippen en schapen als inspiratiebron.
De Slashreeks is ontstaan naar aanleiding van het pleidooi van Edward van de Vendel voor meer maatschappelijke werkelijkheid in de Nederlandse jeugdliteratuur in 2006. Overspoeld is al het twaalfde deel in de serie. Wat maakt deze boeken, die geïnspireerd zijn op waargebeurde levensverhalen, zo bijzonder?
Verder aandacht voor de Ambitie-agenda van de Leescoalitie, de Poëzieweek, wetenschappelijk onderzoek dat het effect van BoekStart aantoont en nog veel meer. Zo vertelt cabaretier Erik van Muiswinkel over zijn leven als lezer. Welke boeken mochten mee naar zijn nieuwe huis? En waarom figureert Flipje van Tiel in zijn laatste voorstelling?


Lezen Centraal 

De lezer van nu. Over aan- en afhakers
Op 25 maart organiseert Stichting Lezen haar jaarlijkse congres Lezen Centraal in Muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. De vraag wat de doorgaande leeslijn de lezer van nu te bieden heeft staat centraal. Wie haakt aan en voor wie is de kans op afhaken groot?
Op het congres zullen sprekers van naam hun visie op het onderwerp met u delen. Zo spreken in het plenaire programma onder anderen filosoof Coen Simon en Johan van Isegem, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde van de KU Leuven.
Kinderboekenambassadeur Jacques Vriens sluit zijn ambtsperiode af met een terugblik op de afgelopen twee jaar. Ook zal de nieuwe Kinderboekenambassadeur geïnstalleerd worden tijdens Lezen Centraal.
Binnenkort wordt het volledige programma bekend gemaakt. Reserveert u 25 maart alvast in uw agenda?


Stichting Lezen op de NOT

Van 27 tot en met 31 januari is Stichting Lezen te vinden op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling, dé beurs voor en door onderwijsprofessionals. Is uw school een echte leesschool? Of uw kinderopvanginstelling? In de stand van Stichting Lezen kunt u zien welke voorwaarden daarvoor van belang zijn. Thema’s als de leesomgeving, vrij lezen, voorlezen, praten over boeken, het betrekken van ouders en de betekenis van het uitwisselen van advies over boeken worden gepresenteerd en toegelicht in een (gratis) brochurereeks. Verder is er een Leeslounge waar u even kunt bijkomen en de nieuwste kinder- en jeugdboeken kunt bekijken. Iedereen die zijn toegangsbadge laat scannen ontvangt een prachtige geïllustreerde poster voor in de klas.
Op donderdag 29 januari verzorgt Kinderboekenambassadeur Jacques Vriens op verzoek van Stichting Lezen een workshop met de titel Leesplezier kost weinig moeite van 11.30 uur – 12.15 uur in Theater Oranje.
U vindt Stichting Lezen in hal 10 in de Kinderboekenstraat, standnummer B052. Op onze website vindt u een link voor gratis toegangskaarten.


Tot slot

Stichting Lezen wenst u prettige feestdagen en alle goeds en gezondheid in het nieuwe jaar.

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2014 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566