Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

> BoekStart
>
Leesbevorderingsnieuws 0-4 jaar


Nieuwsbrief BoekStart
Deze maandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert u over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar). Inmiddels doen bijna alle bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.


BoekStart

Nieuwe huisstijl BoekStart gelanceerd
In de Bibliotheek Hilversum is op 29 januari jl. de nieuwe huisstijl van BoekStart gelanceerd. Op verzoek van de Bibliotheken is de huisstijl van BoekStart aangepast aan de landelijke huisstijl. Alle Bibliotheken hebben nieuwe promotiematerialen ontvangen en de sites boekstart.nl en boekstartpro.nl zijn vernieuwd. De lancering van deze nieuwe huisstijl vond plaats tijdens de BoekStartkaravaan, een evenement dat het hele land doortrekt om te vieren dat BoekStart vijf jaar bestaat. Lees meer.

Materialen in nieuwe huisstijl
Alle basisbibliotheken hebben medio januari 2014 een promotiepakket met nieuwe materialen voor alle BoekStartvestigingen ontvangen. Extra materialen zijn te bestellen via de digitale bestellijst. Kijk hier om inspiratie op te doen om de BoekStarthoek in uw Bibliotheek aan te passen.

BoekStart al in 600 kinderopvanglocaties
Sinds de landelijke uitrol in 2011 van BoekStart in de kinderopvang doen er inmiddels zo’n 80 basisbibliotheken mee met in totaal 600 kinderopvanglocaties. Behalve met subsidie van Kunst van Lezen, is dit in honderd locaties geheel of gedeeltelijk gerealiseerd met subsidie van de gemeente of door de Bibliotheek zelf. Een goed voorbeeld is de Bibliotheek Utrecht, die zich met subsidie van Kunst van Lezen én met lokale middelen toespitst op voorscholen in nauwe samenwerking met Jeugdgezondheidszorg. Lees meer.

BoekStart op de Negenmaandenbeurs
Ook dit jaar staat BoekStart met een stand op de Negenmaandenbeurs, die loopt van 19 t/m 23 februari in Amsterdam RAI. BoekStart organiseert workshops in samenwerking met Wapperkids en met Kikker van Theater Terra vanwege zijn 25-jarige jubileum. Speciaal voor de beurs zijn er slabbetjes met het nieuwe BoekStartlogo gemaakt om uit te delen.

Eigen Bibliotheek voor baby's en peuters in Den Bosch
De schoolbieb van de Brede Bossche School Aan de Aa is uitgebreid met boeken voor baby’s en peuters. Op 30 januari werd de eerste schoolbieb voor kinderen van 0 tot 4 jaar geopend. De nieuwe Bibliotheek wordt BoekStart genoemd. Hiermee wordt een start gemaakt met het door de gemeente geïnitieerde plan om op alle VVE-locaties (peuterspeelzalen en kinderdagverblijven) een schoolbieb te openen. Lees meer.

Invoermethode BoekStart in de G!DS gewijzigd
Sinds 1 november 2013 is de invoermethode voor BoekStartproducten in de G!DS gewijzigd. Bibliotheken dienen aan te geven of ze met het programma BoekStart voor baby's of met BoekStart in de kinderopvang werken of met allebei. Een aantal invulvelden is gewijzigd: zo is het niet meer nodig om de contactgegevens van alle partners in te voeren. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld een link naar BoekStartactiviteiten toe te voegen. De nieuwe invoer in de G!DS zal vanaf februari 2014 aan de websites boekstart.nl en boekstartpro.nl worden gekoppeld. Bezoekers kunnen dan makkelijk zoeken of BoekStart ook bij hen in de buurt te vinden is.

BoekStartEnVerder voor ouders nr 8
Onlangs is de nieuwe BoekStartEnVerder voor ouders verschenen met, naast boeken- en voorleestips, de thematische rubrieken ‘Stoere boeken’, ‘Tekenen en kleuren’ en ‘Logeren’. BoekStartEnVerder is vanaf nu alleen digitaal beschikbaar en zal vier keer per jaar verschijnen. Met ingang van het eerstvolgende nummer in april is dat in een vernieuwde vorm met interactieve elementen. U kunt een link plaatsen op de website van uw Bibliotheek of in een nieuwsbrief of mailing naar BoekStartouders.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand drie nieuwe boekentips: een boek voor baby’s, een voor dreumesen en een voor peuters. Kijk hier.

Nieuwe kofferboekjes
Er zijn twee nieuw boekjes ontwikkeld voor in het BoekStartkoffertje. Het liedjesboekje Huggyduggybuggy en andere babyliedjes met cd van Dirk Scheele, dat feestelijk werd gelanceerd tijdens de BoekStartkaravaan in Hilversum en Mijn eerste Van Dale babyboekje, een stoffen boekje met dierenrijmpjes. Kijk hier voor Boekideeën bij deze boekjes en alle andere kofferboekjes.


Leesbevorderingsnieuws 0-4 jaar

Vaders Voor Lezen
Met de campagne Vaders Voor Lezen die in 2014 is gestart, wordt extra aandacht gegeven aan het (voor)lezen door (groot)vaders. Uit onderzoek is gebleken dat vaders een grote en beslissende rol kunnen spelen in de leesopvoeding. Zo zorgt hun leesvoorbeeld ervoor dat kinderen vaker een boek lezen, anders dan het meer ‘normale’ voorbeeld van een (voor)lezende moeder. Lees meer.

Meertalige prentenboeken
Buro Extern heeft een serie van 32 prentenboeken voor peuters en kleuters uitgebracht, veelal geschreven door bekende kinderboekenauteurs. Behalve in het Nederlands zijn de boeken verschenen in het Duits, Turks, Arabisch en Papiamento. De boeken zijn te bestellen via buroextern.nl.

Gratis BereslimmeBoeken voor Bibliotheken
Stichting Bibliotheek.nl heeft BereslimmeBoeken voor gebruik in Bibliotheken landelijk ingekocht. Alle Bibliotheken in Nederland kunnen kosteloos BereslimmeBoeken op de vestiging gebruiken en aan hun leden uitlenen door het plaatsen van de Bereslimwidget op de eigen website. In de herziene folder Digitale prentenboeken vindt u verschillende aanbieders. Lees meer.


BoekStart vormt het begin van de doorgaande leeslijn met als vervolg de Bibliotheek op school PO/VO. Kijk hier voor de nieuwsbrief van de Bibliotheek op school PO om Bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de Bibliotheken, primair onderwijs en overheid. Kijk ook op twitter#dbos. 


Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of hebt u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar
nieuwsbrief@boekstart.nl.

boekstart.nl, boekstartpro.nl, kunstvanlezen.nl, leesplein.nl, debibliotheekopschool.nl, siob.nl, lezen.nl en debibliotheken.nl

 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel en e-mail adres aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2014 BoekStart - boekstartpro.nl