Nieuwsbrief

september 2013

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Lezen.nl vernieuwd
  • Lezen 3, 2013
  • Schrijfwedstrijd "Voorlezen maakt alles...."
  • De Weddenschap
  • De Jonge Jury
  • De Nationale Voorleeswedstrijd onderzocht
  • Middag van het kinderboek
  • Drongo festival

Lezen.nl vernieuwd

Op 11 september om 16.00 uur gaat  de vernieuwde website van Stichting Lezen online. U blijft er veel vertrouwde informatie vinden over de betekenis en het belang van lezen, en over de praktijk en de succesfactoren van leesbevordering. Brochureteksten en artikelen uit Lezen, kunt u via de site raadplegen. Facebook , Twitter en deze nieuwsbrief worden gebruikt voor nieuws, aankondigingen en activiteiten, al zal het belangrijke nieuws natuurlijk ook via de website beschikbaar blijven. Neem een kijkje op Lezen.nl


Lezen 3, 2013

De nieuwe Lezen blikt vooruit naar de Kinderboekenweek, die dit jaar Sport en Spel als thema heeft. Met boeken over voetbaldromen, dans en ballet, schaken, zwemangst en nog veel meer, komt elke lezer aan zijn trekken. Joukje Akveld bespreekt een aantal titels: van J.B. Schuils aloude De AFC-ers tot het succesvol verfilmde Lang leve de koningin van Esmé Lammers. Verderop vertelt Pieter van den Hoogenband dat het verplicht was boeken mee te nemen op trainingskamp. Die boeken zijn verbonden aan zijn momenten als kampioen: ‘als ik een boek zie, voel ik precies de sfeer van toen ik het las’.

Wim Hofman is een eigenzinnige tekenaar. Deze maand ontvangt hij de Max Velthuijsprijs, de driejaarlijkse oeuvreprijs voor illustratoren. Zijn werk is soms grimmig, erkent Hofman. ‘Maar fantasie blaast zwarte wolken weg.’

Verder in de Lezen volop aandacht voor digitaal lezen, voor de toneelbewerking van Het Stenen Bruidsbed  van Harry Mulisch, waaraan ook een tentoonstelling is gewijd in het Letterkundig Museum in Den Haag. Oud-onderwijzer en leraar Jack Spijkerman, de trotse bezitter van het New Yorkse adressenboekje van Jan Cremer, kijkt naar zijn boekenkast en vertelt over boeken die voor hem veel hebben betekend.

Lezen sluit af met een overzicht van de belangrijkste evenementen die de komende weken plaatsvinden in het kader van het Jaar van het Voorlezen.


Schrijfwedstrijd 'Voorlezen maakt alles....'

2013 is nog altijd het Jaar van het Voorlezen en in het najaar staan er allerlei voorleesevenementen op stapel. Zo organiseert de Leescoalitie in samenwerking met Literair Werk de schrijfwedstrijd “Voorlezen maakt alles...”, waarvoor nog tot 1 oktober verhalen kunnen worden ingezonden. Ook zijn er grote evenementen op 1 oktober (Nationale Voorleeslunch), 3 november (Culturele Zondag Op bezoek bij het Boek) en 13 november (Voorleesestafette rond Nederland Leest). Kijk voor meer informatie op de site.


De Weddenschap

Op 18 september is de aftrap van De Weddenschap. Leerlingen kunnen zich vanaf die datum inschrijven op de website. Docenten en medewerkers van de bibliotheek kunnen nu al terecht op www.deweddenschap.nl. De uitdagers van dit seizoen zijn acteur Mamoun Elyounoussi (ondermeer bekend van de films Polleke en Pizzamaffia), topkok Pierre Wind en Stacey Rookhuizen, (bekend van ondermeer X-Factor en The Next Pop Talent).


Doe mee met de Jonge Jury

Dit schooljaar start de geheel vernieuwde editie van de Jonge Jury. Het project is geschikt voor alle onderwijsniveaus, voor het eerst ook voor het vmbo basis en kader. De digitale lesbrieven van de Jonge Jury sluiten naadloos aan op het curriculum. Ook het magazine voor leerlingen is volledig gedigitaliseerd.

De Jonge Jury is een leesbevorderingsproject voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Zij lezen tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze jeugdboeken uit 2012 en brengen een stem uit op hun favoriete titels. Ook titels geschikt voor vmbo-leerlingen, waaronder Bibi Xtra van Caja Cazemier, kunnen gebruikt worden voor de Jonge Jury.

Lees, stem en vier mee op school: bestel hier de verschillende materialen. 


De Nationale Voorleeswedstrijd onderzocht

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 20 jaar. Dat was niet alleen aanleiding voor een extra feestelijke jubileumeditie (met een recordaantal van bijna 3600 deelnemende basisscholen), maar ook een goede gelegenheid om van scholen en docenten te horen waarom zij eigenlijk meedoen. Wat motiveert hen en wat levert het in hun ogen op voor de leerlingen? Ongeveer een op de vijf deelnemende scholen heeft meegewerkt aan een enquête om op deze vragen antwoord te krijgen.
Niels Bakker vatte de belangrijkste resultaten samen in het rapport Het besmet kinderen met het lezen-is-leuk virus!
Allereerst blijkt dat veel scholen trouwe deelnemers zijn aan De Nationale Voorleeswedstrijd: bijna driekwart heeft al vijf keer of vaker meegedaan. Een van de overwegingen daarbij is dat deelname relatief weinig tijd kost en het (voor) lezen toch een stevige impuls kan geven.
Leerkrachten zijn duidelijk over hun motieven: het promoten van voorlezen, het promoten van zelf (stil) lezen en het promoten van kinder- en jeugdboeken bij leerlingen zijn de belangrijkste. Hieruit wordt duidelijk dat leerkrachten De Nationale Voorleeswedstrijd niet alleen beschouwen als een stimulans voor het voorlezen (voorleesgedrag) maar ook voor het zelf (stil) lezen (leesgedrag). Ze hopen – en verwachten – dat hun leerlingen zo kennismaken met kinder- en jeugdboeken.
Natuurlijk kent het onderzoek beperkingen: niet deelnemende scholen is niets gevraagd. Toch blijkt De Nationale Voorleeswedstrijd voor scholen die aandacht aan (voor) lezen willen besteden een van de manieren waarop dat praktisch vorm kan krijgen. Scholen die meedoen aan de voorleeswedstrijd blijken echte leesscholen te zijn: ze besteden veel aandacht aan activiteiten als vrij lezen en voorlezen en aan een goede boekencollectie. De Nationale Voorleeswedstrijd is dan ook vaak de kers op de taart van de leesbevordering op de basisschool. En dat met een beperkte tijdsinvestering: de organisatie kost leerkrachten, buiten de wedstrijdrondes om, ongeveer een half dagdeel. Gegeven de resultaten die de geënquêteerden zien , is dat een bescheiden investering.
Het volledige onderzoeksrapport vindt u op onze site.


Middag van het Kinderboek

Zaterdag 14 september vindt voor de 5e keer de Middag van het Kinderboek plaats in de OBA in Amsterdam. Deelname aan deze middag (georganiseerd door Ted van Lieshout i.s.m. onder andere de OBA en Stichting Lezen) is gratis. Voor professionals in het kinderboekenvak zijn er 's ochtends workshops; het middagprogramma is voor iedereen interessant. En: tijdens de finale wordt de Gouden Lijst uitgereikt!

Er zijn nog steeds kaarten; geef je op!


Drongo festival

Zaterdag 28 september vindt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam voor de tweede maal het DRONGO festival plaats. Een dag over meertaligheid voor iedereen.
Stichting Lezen presenteert tijdens het festival een nieuwe brochure in de Kwestie-van-lezen-reeks: Voorlezen in meertalige gezinnen, met achtergronden en praktische tips voor basisschoolleerkrachten. Ter gelegenheid hiervan houdt wetenschapsjournalist Mark Mieras een lezing over het onderwerp en zijn er voordrachten van Gerda Havertong en Abdelkader Benali.
Voor het volledige programma, zie: www.drongofestival.nl

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2013 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566