Nieuwsbrief

20 februari 2014

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Lezen Centraal 2014
  • De Weddenschap
  • Pabo dag
  • Calendarium 2014

Lezen Centraal 2014. Jongens scoren met lezen!

Inspirerend en informatie congres over jongens en lezen.
Woensdag 9 april 2014, Amsterdam ArenA

Jongens blijven achter bij meisjes op het gebied van lezen. Ze vinden lezen minder leuk, ze lezen thuis minder en ze zijn minder vaak lid van de bibliotheek. Een belangrijke oorzaak voor dat verschil ligt in de motivatie. Voor meisjes is lezen een emotionele uitlaatklep en omdat zij in ontwikkeling voorlopen is hun leesattitude positiever. Jongens geven vaker de voorkeur aan andere vrijetijdsactiviteiten. Deze verschillen, en vooral ook de vraag wat ze voor leeseducatie betekenen, zijn onderwerp van Lezen Centraal, het jaarlijkse symposium van Stichting Lezen. Het thema sluit aan bij de nieuwe campagne Vaders voor Lezen, die de Leescoalitie de komende twee jaar voert. De verschillen die op jonge leeftijd ontstaan, werken immers op latere leeftijd door, bijvoorbeeld in de beperkte betrokkenheid van vaders bij voorlezen. Op het symposium spiegelen wetenschappers hun inzichten aan ervaringen uit de praktijk en worden inspirerende praktijkvoorbeelden gepresenteerd. (Kinderboeken) auteurs vertellen wat zij doen als zij  juist jongens en mannen willen aanspreken met hun werk.
Meer informatie en inschrijving: http://www.lezen.nl/lezen-centraal


In jubelstemming over De Weddenschap

Leescampagne voor het (v)mbo gaat de laatste maand in.

Bijna 2500 leerlingen staan nu ingeschreven voor De Weddenschap. ‘Lees drie boeken in zes maanden tijd’ luidde de opdracht. Nog niet alle deelnemers zijn zo ver, maar er is nog een maand te gaan. De drie uitdagers: acteur Mamoun Elyounoussi, topkok Pierre Wind en celebrity Stacey Rookhuizen - zijn wel al klaar. In de filmpjes op www.deweddenschap.nl vertellen ze wat ze van hun boeken vonden.
Liesbeth Bouwman, leesconsulent van bibliotheek Den Haag, gaf lessen in het kader van De Weddenschap aan leerlingen van praktijkschool ‘De Einder’. Zij schreef: “Ik had vooroordelen over pubers die niet willen lezen. Het tegendeel bleek waar. De leeshonger van de leerlingen is aangewakkerd. Eén leerling leest zelfs de trilogie van Suzanne Collins. Mijn scepsis is omgeslagen in een jubelstemming.”
Voor de Weddenschap 2013/2014 kan nog tot en met woensdag 19 maart worden ingeschreven en kunnen gelezen boeken worden geregistreerd. Wie meedoet en daadwerkelijk drie boeken leest, maakt kans op een prijs. De hoofdprijs is een iPad-mini. Daarnaast zijn er dvd’s, kaartjes voor Drievliet, boekenpakketten en bioscoopkaartjes te winnen. De prijzen blijven natuurlijk slechts de kersen op de taart. Het gaat om het lezen van mooie boeken. ‘Wat je leest, ben je zelf’ is het motto van De Weddenschap. Er is een boek voor iedereen. Kijk voor meer informatie op de site of mail Peter van Duijvenboden.


De vakgrenzen over met jeugdliteratuur op de pabo

Symposium op 26 september 2014
10.00-17.00 uur in het Spoorwegmuseum te Utrecht

In de aanloop naar de Kinderboekenweek organiseert Stichting Lezen voor pabo-docenten en andere geďnteresseerden een symposium over jeugdliteratuur en de andere vakken. In het plenaire ochtenddeel spreken onder anderen Kees Broekhof (Sardes) over de monitor bij de Bibliotheek op school en Maaike Pulles (NHL, lectoraat Taalgebruik & Leren) over fictie en non-fictie en leesmotivatie. In het middagdeel volgen er deelsessies over het gebruik van jeugdliteratuur bij verschillende schoolvakken. Ook enkele kinderboekenschrijvers verzorgen een deelsessie.
Ter voorbereiding op het symposium zullen alle pabo’s in Nederland in maart of april worden benaderd door onderzoeksbureau Oberon. Zij doen in opdracht van Stichting Lezen onderzoek naar de stand van zaken van jeugdliteratuur op de pabo. De uitslag van dit onderzoek zal ook gepresenteerd worden op het symposium. De organisatie van deze dag komt tot stand in samenwerking met de redactie van Verborgen Talenten. Jeugdliteratuur op school.
Noteer 26 september alvast in uw agenda. Het definitieve programma wordt medio mei bekend gemaakt. Vanaf dan kunt u zich ook aan melden. Voor meer informatie: Peter van Duijvenboden.

 


Calendarium 2014 nu ook als e-book

Het jaarlijkse Calendarium van Stichting Lezen, een algemeen overzicht van activiteiten, materialen, (publieks) prijzen, theater/festivals en websites op het gebied van leesbevordering en aanverwante activiteiten, verschijnt vanaf dit jaar alleen nog maar digitaal.  U kunt het calendarium op de site inzien en downloaden. Er is zowel een pdf als een epub versie voor tablet en telefoon beschikbaar. http://www.lezen.nl/publicaties/calendarium-2014

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2014 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566