Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
NIEUWSBRIEF VOOR JEUGDSPECIALISTEN         NR 7 / 2013

> Nieuwsbrief Kunst van Lezen
>
BoekStart
>
De Bibliotheek op school PO/VO
> Cultuurhistorische canon
>
Leesbevorderingsnetwerken
> Ander leesbevorderingsnieuws


Nieuwsbrief Kunst van Lezen
Deze maandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert u over het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen. Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze elke maand persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar). Inmiddels doet ruim 95 procent van de bibliotheken mee!

Nieuw BoekStartlogo
Op 1 januari 2014 wordt het nieuwe BoekStartlogo in gebruik genomen; de officiële lancering is tijdens De Nationale Voorleesdagen. Het logo is op verzoek van het merkteam in lijn met de landelijke huisstijl ontwikkeld en wordt voorjaar 2014 opgenomen in de jeugdmanual. Alle materialen worden aangepast, inclusief de koffertjes die nu oranje worden. Lees meer.

Brochure BoekStart in de kinderopvang
In de reeks Kunst van Lezen-brochures is een nieuwe brochure verschenen: BoekStart in de kinderopvang, geschreven door Marleen Kieft (Oberon). Deze brochure beschrijft aan de hand van voorbeelden en bevindingen uit Den Haag, Goes en Nijkerk hoe een structurele en nauwe samenwerking is ontstaan tussen bibliotheek, kinderopvang en gemeente. Deze praktijkervaringen vormen een bron van informatie en inspiratie voor andere bibliotheken en kindercentra. Lees meer.

PIPPO-actie
PIPPO feliciteert BoekStart met haar vijfjarig bestaan en geeft alle ouders met kinderen van 0-4 jaar een speciale VoorleesPIPPO cadeau. In deze PIPPO zit als extra een informatieve bijlage over voorlezen die BoekStart als gastredactie mocht samenstellen. Van 28 september t/m 13 oktober kunnen ouders de VoorleesPIPPO ophalen in de bibliotheek op vertoon van een voucher. Lees meer.

Speciale rondleiding DRONGO festival
Het tweede DRONGO festival over meertaligheid vindt plaats op 28 september 2013 in Amsterdam. Dit festival heeft vanwege het Jaar van het Voorlezen een speciaal programma over voorlezen in meertalige gezinnen. Over dit onderwerp verschijnt op deze dag een brochure in de Kwestie van Lezen-reeks (Stichting Lezen). Ook is er een ouder- en kindprogramma met workshops over voorlezen en een voorleesestafette in verschillende talen. Het festival is interessant voor professionals, ouders en kinderen. Om 12.00 uur wordt er een speciale rondleiding georganiseerd door het gebouw van de OBA voor BoekStartcoördinatoren uit het hele land. Vindt u het leuk om aan deze rondleiding deel te nemen en ook meer te horen over BoekStart in Amsterdam, meldt u dan aan voor vrijdag 20 september bij Olaf Tenthoff.

BoekStartworkshops
Elly van der Linden (Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0-7 jaar) en Lea Kessels (Kinderboekenweb) ontwikkelden verschillende activiteitenprogramma’s in het kader van BoekStart of BoekStart in de kinderopvang. Dit biedt bibliotheken en kinderopvangorganisaties de kans om het voorlezen aan de allerjongsten structureel op de kaart te zetten. Kijk hier voor meer informatie.

In gesprek met kraamverzorgende Helma Kuiper
BoekStart interviewde kraamverzorgende Helma Kuiper over het belang van praten met je baby, de rol van boekjes en voorlezen daarbij en hoe zij BoekStart introduceert in ‘haar’ gezinnen. Lees hier het interview.

Nieuw kofferboekje
Er is weer een nieuw boekje ontwikkeld voor in het BoekStartkoffertje. Een knisperboekje in vrolijke kleuren met een welterusten-verhaaltje over konijntje Langoor: Ssst, oogjes toe… (Deltas). Kijk hier voor een Boekidee.

Nieuwe kortingsbonnen
Op boekstart.nl zijn weer nieuwe kortingsbonnen beschikbaar: maar liefst vier instructieve prentenboeken voor het nieuwe schooljaar. Voor de jongsten zijn dat twee delen uit de serie ‘Mijn eerste Gruffalo’ (Julia Donaldson, Lemniscaat) en voor peuters twee delen uit de reeks ‘Mijn eerste Van Dale (Liesbeth Schlichting, Van Dale Uitgevers). De bonnen zijn geldig tot 1 november 2013. Kijk hier.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand drie nieuwe boekentips: een boek voor baby’s, een voor dreumesen en een voor peuters. Kijk hier.

 De Bibliotheek op school PO/VO
Kunst van Lezen stimuleert duurzame samenwerking op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid tussen bibliotheken en onderwijs; zowel voor basisscholen (PO) als voor middelbare scholen (VO). Stichting Lezen en SIOB werken samen met PSO's om de Bibliotheek op school PO landelijk uit te rollen. Kunst van Lezen coördineert dit strategisch.

Nieuwsbrief de Bibliotheek op school PO
De eerstvolgende nieuwsbrief PO verschijnt in oktober 2013. Kijk ook op twitter#dbos.

Monitordag de Bibliotheek op school
Op 10 september organiseerde Kunst van Lezen een bijeenkomst rond de Monitor de Bibliotheek op school. Ruim honderd mensen van basisbibliotheken en PSO's waren in Utrecht aanwezig waar Kees Broekhof (Sardes) een aanstekelijke presentatie gaf over de analyse die hij heeft uitgevoerd op de vorige meting. Landelijk Monitorcoördinator Nicolien de Pater gaf vervolgens een presentatie over haar ervaringen met de laatste meting. Daarna bereidde ze de zaal voor op de nieuwe meting die plaatsvindt tussen 1 november 2013 en 31 januari 2014. Lees meer.

Nieuwe brochure de Monitor de Bibliotheek op school
De Monitor de Bibliotheek op school is een meetinstrument van de bibliotheek. De monitor meet jaarlijks het leesgedrag van leerlingen, het leesbevorderend gedrag van leerkrachten en het leesbevorderingsbeleid van scholen. De brochure Lezen meten - een basis voor beleid (door Kees Broekhof en Maryse Broek, Sardes) beschrijft op basis van de monitorgegevens hoe scholen, bibliotheken en gemeenten informatie uit de monitor kunnen gebruiken voor hun leesbevorderingsbeleid. Lees meer.

Read2Me!
Ook dit schooljaar kunnen brugklassers weer meedoen aan de voorleeswedstrijd Read2Me! Na schoolrondes, regionale rondes en provinciale finales eindigt Read2Me! met de landelijke finale op donderdag 22 mei 2014 in Utrecht. Vorige jaar waren bijna alle provincies erbij, voor de komende finale is het streven dat elke provincie vertegenwoordigd is. Kijk hier voor meer informatie en de foto-impressie van de landelijke finale van 2013.Cultuurhistorische canon
Kunst van Lezen heeft aan de 50 vensters van de Cultuurhistorische canon van Nederland (jeugd)boeken gekoppeld.

Canonstrip
De canon van de Nederlandse geschiedenis is in stripvorm verschenen (Big Balloon i.s.m. Stichting entoen.nu). In het eerste deel, Van hunebed tot planetarium, komen de eerste vijfentwintig vensters aan bod. Het tweede deel, Van Napoleon tot euromunt, is in voorbereiding. Geschiedenis was nog nooit zo makkelijk!

Aanmelden Voorleeswedstrijd Pabo’s 2013-1014
Ook in het schooljaar 2013-2014 wordt er een voorleeswedstrijd voor pabo-studenten georganiseerd. Het thema is breed: alle (voor)leesboeken die horen bij de Cultuurhistorische canon. Indien gewenst, kan de school het thema inperken. Enkele suggesties: ‘200 jaar koninkrijk’ (met als vensters: Willem van Oranje, De Republiek, Koning Willem I, De Grondwet en Willem Drees) of ‘de Gouden Eeuw’ (met de vensters De VOC t/m Spinoza) of ‘Kunst’ (met de vensters Rembrandt, Vincent van Gogh en De Stijl). Pabo’s kunnen zich aanmelden via pabovoorleeswedstrijd.nl.Leesbevorderingsnetwerken
Kunst van Lezen werkt aan een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale netwerken leesbevordering.

Provinciale conferenties - Meer (voor)lezen, beter in taal
In 2013 en 2014 organiseren SIOB en Stichting Lezen (vanuit Kunst van Lezen) samen met de PSO’s provinciale conferenties over nieuwe samenwerkingsstrategieën voor stakeholders in kinderopvang, primair onderwijs en bibliotheken. De eerst volgende zal op 30 oktober 2013 plaatsvinden in Rotterdam. Lees meer.Ander leesbevorderingsnieuws

21ste editie van De Nationale Voorleeswedstrijd
Afgelopen jaar is er weer massaal meegedaan aan De Nationale Voorleeswedstrijd: bijna 3.600 scholen waren van de partij! Voor de editie 2013-2014 kan nog tot de laatste week van november een gratis deelnamepakket aangevraagd worden (zolang de voorraad strekt). Lees meer.

Word spelenderwijs!
Van 7 tot 13 oktober 2013 staat Nederland voor de derde keer in het teken van de Week van de Opvoeding. Het thema is ‘Word spelenderwijs!’. Hiermee wordt aangesloten op het thema ‘Sport en spel’ van de Kinderboekenweek 2013, die de Week van de Opvoeding overlapt. Het Nederlands Jeugdinstituut roept bibliotheken op om activiteiten (ook al zijn die in het kader van de Kinderboekenweek) op de activiteitenkalender van de Week van de Opvoeding te plaatsen.

Cinekid for Professionals Conference
De 27ste editie van het Cinekid festival vindt plaats van 16 tot en met 25 oktober 2013 in Amsterdam (op het Westergasfabriekterrein en The Movies) en in vele andere steden tijdens de herfstvakantie. Tijdens de Cinekid for Professionals Conference op woensdag 23 oktober krijgt u van sprekers van over de hele wereld een overzicht van ‘best practices’ en nieuwe ontwikkelingen en trends. Lees meer.Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of hebt u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar
nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.boekstartpro.nl, www.leesplein.nl, www.debibliotheekopschool.nl www.siob.nl, www.lezen.nl en www.debibliotheken.nl

 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2013 Kunst van Lezen - www.kunstvanlezen.nl