Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

> BoekStart
>
Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar


Nieuwsbrief BoekStart
Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar). Inmiddels doen bijna alle Bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.


BoekStart

Sprankelende Inspiratiedag BoekStart
Op 17 september werd er voor de tweede maal een inspiratiedag georganiseerd in Amsterdam RAI, waaraan zo’n 150 enthousiaste bibliothecarissen deelnamen. Diverse sprekers, ook uit onverwachte hoek, gaven antwoord op de vraag: alle ouders laten profiteren van BoekStart, hoe doe je dat?. Behalve een informatiemarkt waren er ook inspiratietafels om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen met ervaren collega’s. Mies van Hout, maakster van het prentenboekje van de komende Kinderboekenweek werd geïnterviewd. Lees binnenkort het verslag op boekstartpro.nl.

Monitor BoekStart in de kinderopvang
Aan de Monitor BoekStart in de kinderopvang 2015 deden negentien Bibliotheken mee met in totaal 121 kinderopvanglocaties. Er waren drie vragenlijsten: een voor BoekStartcoördinatoren/educatiemedewerkers, een voor voorleescoördinatoren en een voor pedagogisch medewerkers. Over de vragenlijst voor ouders wordt nog nagedacht. Naast een standaardrapportage kan er met behulp van het Stappenplan een maatwerkrapportage worden samengesteld.

Handleiding BoekStart-BoekPret online
Kunst van Lezen - Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek - en Rijnbrink hebben de handen ineengeslagen waardoor de integratie van BoekenPret in BoekStart mogelijk is geworden. In de zojuist gereedgekomen Handleiding BoekStart-BoekenPret staat duidelijk uitgelegd hoe beide programma's geïntegreerd kunnen worden gebruikt.

Boekenpret.nl
Nu de integratie van BoekenPret in BoekStart is gerealiseerd, is de website van BoekenPret afgesloten. Men wordt direct doorgelinkt naar de juiste pagina’s binnen boekstartpro.nl: via deze nieuwsbrief en nieuws binnen ‘Over Boekenpret’ zijn daar de laatste ontwikkelingen te vinden, evenals de materialen.

Mobiele site BoekStart online
Sinds begin juli is de site boekstart.nl ook geschikt voor gebruik op de smartphone. Met de mobiele site heeft iedereen het laatste BoekStartnieuws en de boeken- en voorleestips snel bij de hand. U kunt de mobiele site bezoeken via de browser op uw smartphone (iOS en Android). Bovendien kunt u uw favoriete boeken- en voorleestips snel en gemakkelijk delen via sociale media, zoals Facebook en Twitter. Ook goed om uw leden te attenderen op deze mobiele versie. Lees meer.

Verkiezing van Het BoekStart Babyboekje
Om uitgevers te stimuleren kwalitatief goede babyboekjes op de markt te brengen, en ouders en medewerkers van de kinderopvang te helpen bij het kiezen van goede boekjes wordt voor de tweede keer de verkiezing van Het BoekStart Babyboekje georganiseerd. Een professionele jury stelt uit het totale aanbod van babyboekjes van de afgelopen twee jaar een shortlist samen van vijf boekjes, waarop door het publiek gestemd kan worden. Bibliotheken en kinderopvang krijgen affiches voor de verkiezing in het pakket van De Nationale Voorleesdagen, te bestellen bij de CPNB. Tijdens de Negenmaandenbeurs wordt het winnende boekje bekendgemaakt.

Samenwerking BoekStart en GroeiApp
Om meer bekendheid te geven aan het belang van voorlezen, gaan de GroeiApp en BoekStart samenwerken. Dit doen ze door ouders en professionals beter te informeren over elkaars activiteiten. BoekStart beveelt de GroeiApp aan als dé betrouwbare app voor ouders om de ontwikkeling van hun kind bij te houden. Via de GroeiApp worden ouders geïnformeerd over het programma BoekStart. Bovendien ontvangen ouders via de GroeiApp pushberichten op maat, over voorlezen en taalontwikkeling. Lees meer.

BoekStart in de kinderopvang in Haarlem: interview met Erica Vos-Meijer
Bibliotheek Zuid-Kennemerland doet sinds 2014 mee aan BoekStart met inmiddels negen vestigingen en dertien kinderopvanglocaties. De Bibliotheek ontvangt een flinke subsidie van de gemeente Haarlem om BoekStart in de kinderopvang verder uit te rollen. Een goed voorbeeld, waarover Erica Vos-Meijer, manager educatie Bibliotheek Zuid-Kennemerland meer vertelt. Lees meer.

BoekStartmilestonekaarten cadeau
Op boekstart.nl staan vijf milestonekaarten voor ouders om uit te printen om er vervolgens mooie voorleesmomenten met hun kind op de foto mee vast te leggen. Attendeer ouders op dit leuke cadeautje van de Bibliotheek!

Woezel & Pip-actie succes!
Stichting Lezen & Schrijven organiseerde samen met het populaire Woezel & Pip én BoekStart een bijzondere voorleesactie in de Week van de Alfabetisering. Op dinsdag 8 september, Wereldalfabetiseringsdag, konden ouders op BoekStartkinderopvanglocaties hun kinderen voorlezen uit een speciale editie van Woezel & Pip. Ook Chantal Janzen deed mee en las het boekje die dag voor aan vijftig kinderen in Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam. Lees meer.

BoekStartenvelop
Om de uitnodigingsbrief met waardebon er aantrekkelijker uit te laten zien en meer te doen opvallen is er een speciale BoekStartenvelop ontwikkeld. Bestel deze enveloppen (€ 5,- per 100 stuks ex BTW) en lever ze af bij uw gemeente of consultatiebureau. Zij kunnen dan de waardebon en de brief versturen in deze A5 envelop. Lees meer.

Ouderfolder: Voorlezen hoe doe je dat?
Naast de al bestaande folder Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? voor professionals in de jeugdgezondheidszorg, kinderopvang en bibliotheek is er nu een versie verschenen speciaal voor ouders. Met voorleestips voor verschillende leeftijds- en ontwikkelingsfasen en leuke boekentips. Kijk hier.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand drie nieuwe boekentips: een boek voor baby’s, een voor dreumesen en een voor peuters. Er zijn ook Friese boekentips.


Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar

BoekStart in PIPPO
Het oktobernummer van PIPPO, het educatieve tijdschrift voor 1-3 jaar, is gewijd aan het belang van voorlezen, bibliotheekbezoek en BoekStart. Bij het nummer is een thematische Speel- & Leerbrief voor de kinderopvang ontwikkeld.

Prentenboekjesfestival
Tijdens het Prentenboekjesfestival worden verschillende peuter- en kleutervoorstellingen gespeeld. De foyers van de theaters zijn veranderd in een creatieve Prentenboekjesstad, vol bekende boekfiguren. Stap zo letterlijk de verhalen binnen! Meer informatie op de website van Theaterbureau Vanaf 2.


BoekStart vormt het begin van de doorgaande leeslijn met als vervolg de Bibliotheek op school bo/vo. Kijk hier voor de nieuwsbrief van de Bibliotheek op school bo om Bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de Bibliotheken, basisonderwijs en overheid. Kijk ook op twitter#dbos. 

Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of heeft u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.boekstartpro.nl, www.kb.nl/ob, www.debibliotheekopschool.nl, www.lezen.nl, www.leesplein.nl, www.debibliotheken.nl 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel en e-mail adres aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2015 BoekStart - boekstartpro.nl

De Bibliotheek KB Koninklijke Bibliotheek Stichting Lezen Boekenpret