Nieuwsbrief

25 februari 2015

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Lezen 1, 2015
  • Literatour
  • Lezen Centraal

Lezen 1, 2015

Het eerste nummer van de nieuwe jaargang van Lezen, het tijdschrift van Stichting Lezen, is verschenen. Daarin vanzelfsprekend aandacht voor de Boekenweek: met dit jaar als thema Waanzin. Pieter Steinz, auteur van het Boekenweekessay Waanzin in de wereldliteratuur, vertelt over zijn sierlijke, erudiete rondedans door het Haarlemse Dolhuys dat als achtergrond voor zijn stoet aan verhalen dient. ‘Bijna alle goede romans gaan op een bepaalde manier over waanzin, dus niet alleen Don Quichot en Mrs Dalloway maar ook Nooit meer slapen en Joe Speedboot.’
Louis Tavecchio is emeritus hoogleraar pedagogiek. Hij weet als geen ander hoe belangrijk de voorbeeldrol van vaders is voor hun kinderen en vooral voor hun zoons, ook als het om (voor) lezen gaat. Vaders hebben andere talenten dan moeders, ze stellen meer waarom-vragen, gebruiken meer onbekende woorden en verzinnen nieuwe verhaallijnen. Dat is niet beter, maar anders. Vandaar zijn oproep aan vaders: ‘dit zijn jullie talenten, gebruik ze!’

Ook in Lezen: popmuziekkenner, presentator, theatermaker en schrijver Leo Blokhuis. ‘Alles wat je leest, vormt je, dus ook Arendsoog, zegt hij. Lees wat deze domineeszoon las toen hij van de veilige Veluwe naar het woeste westen verhuisde. En wat hij zijn vierjarige Otis voorleest.
Verder onder meer: Tweede Wereldoorlog-jeugdboeken, de Jonge Jury op school, een kijkje in het atelier van Mark Janssen en een portret van Mirjam Mous. Verder lezen of downloaden. >>


Literatour Boekenweek voor jongeren

Doe mee met de Literatour
Haal een schrijver naar school

Literatour is de nieuwe campagne voor jongeren die leesplezier vooropstelt en middelbare scholieren helpt een boek te vinden dat bij hen past. Aansprekende en jonge schrijvers komen naar scholen om in gesprek te gaan met leerlingen en hen te inspireren tot lezen. Literatour is bedoeld voor jongeren van 15 t/m 18 jaar en vindt plaats van 23 t/m 29 maart 2015.
Iedere klas ontvangt begin maart promotiemateriaal voor Literatour voor in de leslokalen en in de mediatheek. Ook ontvangen scholen Lestips bij de Literatour. Wilt u als school meedoen aan de Literatour en een auteur (Danielle Bakhuis doet mee, net als Ernest van der Kwast en vele anderen) uitnodigen in de week van 23 t/m 27 maart? Neem dan contact op met SSS en profiteer van een speciale Literatourkorting. Voor de betaling kunt u gebruik maken van de CJP Cultuurkaart. Geef de leerlingen de ruimte om dit auteursbezoek zelf te organiseren. Misschien vinden leerlingen het wel leuk zelf een auteur te kiezen en het bezoek voor te bereiden!

Kijk ook op de website http://www.literatour.nu/  hier leest u onder andere welke auteurs, u tijdens Literatour (met korting!) kunt boeken en op uw school kunt ontvangen. 


Lezen Centraal

DE LEZER VAN NU
Over aan- en afhakers 

U kunt zich nog inschrijven voor ons inspirerende en informatieve congres over de laatste trends en ontwikkelingen in het denken over lezen en leesbevordering.

Woensdag 25 maart 2015 in Muziekcentrum TivoliVredenburg, Utrecht.

Voor programma en inschrijving kijkt u op de website.

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2015 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566