Nieuwsbrief

16 september 2016

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Succesvol lezen in het onderwijs
  • Lezen 3, 2016
  • Kinderboekenparade
  • Lestips bij de PoŽzieweek 2017
  • Nieuwe publicaties

Succesvol lezen in het onderwijs

Wetenschappelijk congres van Stichting Lezen, Donderdag 10 november in De Veerensmederij in Amersfoort.

Succesvol lezen in het onderwijs is het onderwerp van ons wetenschappelijk congres. Hoe kan het leesplezier en de leesvaardigheid van kinderen en jongeren in het onderwijs worden gestimuleerd? In het ochtendprogramma presenteren onze nieuwe hoogleraren Roel van Steensel en Eliane Segers recent onderzoek en vertellen over hun onderzoeksplannen. In de middag zijn er diverse deelsessies rondom belangrijke vraagstukken in het leesonderwijs. Het congres wordt afgesloten met een optreden van cabaretier, schrijver en docent Johan Goossens. Het congres is bedoeld voor onderzoekers, leesbevorderaars, beleidsmakers, schoolleiders, leerkrachten, docenten, taal- en leescoŲrdinatoren, taalspecialisten, bibliotheekmedewerkers en andere geÔnteresseerden die meer willen weten over recent onderzoek naar lezen in het basis- en voortgezet onderwijs. Voor meer informatie over het programma en inschrijving gaat u naar de site.


Lezen 3, 2016

 

In dit nummer aandacht voor Jochem Myjer, Ionica Smeets, Sjoerd Kuyper, Enne Koens, Benny Lindelauf, Dolf Verroen en illustrator Floor de Goede. In het kader van het thema van de Kinderboekenweek vertellen Sjoerd Kuyper, Enne Koens en Benny Lindelauf over hun grootouders. Ook besteden we aandacht aan Literatour, de Boekenweek voor jongeren die morgen 17 september van start gaat. Verder een artikel over de recent verschenen vmbo-bundel STUK! En natuurlijk aandacht voor een aantal hoogtepunten uit het programma van het grootste boekenfestival ooit. De Boekenparade ging op 2 september van start en zal tot en met 25 september de IJ-promenade in Amsterdam Noord laten bruisen van de boekenactiviteiten. Kijk hier voor het programma van de Boekenparade.

Kijk voor de hele inhoud van Lezen op de site.


Kinderboekenparade aan het IJ

Op zondag 18 september organiseert het Kinderboekenmuseum speciaal voor 2016 Jaar van het Boek een Kinderboekenparade in de Tolhuistuin in Amsterdam. Op dit sprankelende kinderboekenfestival kun je de hele dag terecht voor optredens en een doorlopend workshopprogramma. Zowel binnen als buiten in de tuin van Tolhuistuin. Het festival vindt plaats tussen 11 en 17 uur. Kom langs en vier het kinderboek!. Ga voor programma en kaartjes naar de site van het Kinderboekenmuseum.
 


Lestips bij de PoŽzieweek 2017

De PoŽzieweek 2017 is nog ver weg, maar net als voorgaande jaren zijn de Lestips bij de PoŽzieweek nu al beschikbaar. Stichting Lezen, Iedereen Leest en CPNB hebben de krachten wederom gebundeld om prachtige lestips te produceren. Er zijn drie bundels met Lestips voor poŽzieonderwijs: ťťn voor de basisschool en twee voor het voortgezet onderwijs, opgesplitst in light en geavanceerde lessen. De bundels bevatten ieder vijf lestips, met dit jaar voor het eerst ook een kleutertip (in de bundel voor de basisschool). Alle lestips zijn geschreven door experts. Ze zijn het hele schooljaar door goed bruikbaar en stimuleren zowel docent als leerling om met poŽzie aan de slag te gaan.

Nieuw dit jaar is dat iedere bundel een eigen inleiding bevat, geschreven door respectievelijk Hans en Monique Hagen, Sylvie Marie en Ellen Deckwitz. Zij schrijven over de uitdagingen die docenten aangaan met zichzelf en met hun leerlingen om poŽzie te behandelen. Eťn ding is zeker: er is geen goed of fout, net als bij gedichten. De lestips zijn hier te vinden.


Nieuwe publicaties

Recent verschenen publicaties van Stichting Lezen.

Vaders lezen voor door Roel van Steensel en Nicole Lucassen.


Hoe ziet de voorleescultuur in Nederlandse gezinnen eruit? Om dit te onderzoeken brachten Van Steensel en Lucassen de voorleesopvattingen en het voorleesgedrag in dertien diverse gezinnen in kaart. Vaders en moeders beantwoordden gezamenlijk vragen over de leesopvoeding die zij hun kind(eren) bieden. Verder werden zij afzonderlijk van elkaar geobserveerd tijdens het voorlezen. Lees of download het rapport op onze site.

Rapportage lezen op havo/vwo

Aanvullend onderzoek bij de eerder verschenen publicatie Lees- en literatuuronderwijs in havo/vwo


Stichting Lezen wil graag een beeld krijgen van hoe docenten Nederlands aandacht besteden aan het literatuuronderwijs en de leesbevordering op de havo en in het vwo. Om deze reden heeft DUO Onderwijsonderzoek een onderzoek uitgevoerd onder docenten Nederlands die lesgeven op de havo en/of het vwo. De rapportage van dit onderzoek kunt u op de site downloaden.

Literatour 2016

Een speciale editie van het tijdschrift Lezen met als thema jongeren en leescultuur. Uitgave ter gelegenheid van Literatour, de Boekenweek voor jongeren. De special is via de site te lezen of te downloaden.


Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2016 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566