Nieuwsbrief

20 april 2012

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Winnaar Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs
  • Update Leesmonitor
  • De Weddenschap slaat aan en gaat door
  • Landelijke finale voorleeswedstrijd Read2Me!

Winnaars Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs

De juryprijzen van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012 gaan naar: Glijvlucht van Anne-Gine Goemans (De Geus) en Skippy tussen de sterren van Paul Murray, vertaald door Dirk-Jan Arensman (Signatuur). Dat maakte juryvoorzitter Ronald Giphart donderdagmiddag 19 april bekend in de Brakke Grond in Amsterdam. Magnus van Arjen Lubach (Podium) kreeg de meeste stemmen en wint daarmee de publieksprijs van de DJP. De winnaars ontvingen elk een trofee en 15.000 euro aan prijzengeld. Murray deelt het prijzengeld met zijn vertaler. Het is de derde keer dat de Jongerenliteratuur Prijs is uitgereikt. Kijk voor het hele persbericht, juryrapport en foto's op de site.

 


Update Leesmonitor

Sinds de lancering in december 2011 is de Leesmonitor al flink uitgebreid met nieuw onderzoek. Zo bevat de online kennisbank over de leescultuur nieuwe gegevens over (voor)leesgedrag, mediagebruik en creatief schrijven in Nederland. Ook het onderdeel ‘digitalisering’ is geüpdatet met actuele cijfers. Verder is er wetenschappelijk onderzoek toegevoegd over het positieve effect van een goede leesopvoeding en interactief voorlezen op de leesvaardigheid. Om direct en eenvoudig op de hoogte te blijven van updates, biedt de Leesmonitor nu ook RSS aan. Gewijzigde en toegevoegde artikelen verschijnen daarin automatisch. Surf naar Leesmonitor om u te abonneren. Via twitter is de Leesmonitor ook te volgen.  Recente berichten van de Leesmonitor:

De Nederlander is een spanningslezer

Thrillers en detectives zijn met stip de meest gelezen boekgenres in Nederland. Lees verder >>

Tablet kaapt koppositie e-reader

De tablet streeft de e-reader voorbij als het meest gebruikte apparaat voor het lezen van e-boeken. Lees verder >>


De Weddenschap slaat aan en gaat door

De eerste jaargang van De Weddenschap, dé leescampagne voor het vmbo, is afgerond. Van 15 september 2011 tot 16 maart 2012 schreven 3047 leerlingen zich in op www.deweddenschap.nl. Zij lieten zich uitdagen door MTV-presentatrice Nadia Palesa Poeschmann, rapper Yes-R en acteur Sergio Hasselbaink, bekend van de film Sonny Boy. De opdracht was om in een half jaar tijd drie boeken te lezen, net als de uitdagers. Bijna 900 leerlingen kregen dat voor elkaar. Onder deze deelnemers zijn 35 prijzen verloot en één klas wint een meet & greet met Yes-R. De hoofdprijs, een iPad, gaat naar Alline Havinga uit 3 vmbo van RSG De Borgen in Roden. Een derde klas mavo van het Hervormd Lyceum West uit Amsterdam heeft de meet & greet met rapper Yes-R gewonnen. Kijk op de site voor alle prijswinnaars.

Ook volgend schooljaar gaat De Weddenschap weer draaien van 19 september 2012 tot 21 maart 2013. Twee van de drie nieuwe BN’ers zijn inmiddels bereid gevonden om als uitdager te fungeren: actrice Fatma Genç van Spangas en presentator Ajouad El Miloudi van Puberruil.  


Landelijke finale Voorleeswedstrijd Read2Me!

Read2Me! is de voorleeswedstrijd voor brugklassers. De landelijke finale is op woensdagmiddag 25 april in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Een vakjury én het publiek bepalen wie het grootste voorleestalent van Nederland is. Lees verder >>.

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2012 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566