Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

> BoekStart
>
Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar


Nieuwsbrief BoekStart
Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-6 jaar). Inmiddels doen bijna alle Bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! BoekenPret (sinds 2015 onderdeel van BoekStart) biedt verdieping en intensivering aan kinderen met een VVE-indicatie, ouders - gezinnen waar weinig aandacht is voor (voor)lezen - en professionals.


BoekStart

Respons onderzoek Voor- en vroegschoolse educatie
Begin december ontving u een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek Voor- en vroegschoolse educatie (0-4), over het kalenderjaar 2015. Dit onderzoek vervangt de eerdere jaarpeiling BoekStart. De resultaten geven een beeld van de dienstverlening van de Bibliotheken voor de doelgroep nul tot vier jarigen. Daarbij is specifiek aandacht voor het programma BoekStart (voor baby’s en in de kinderopvang). Deelnemende Bibliotheken ontvangen een uitgebreide rapportage met hun resultaten afgezet tegen het landelijk en provinciaal gemiddelde. Alleen bij een hoge respons ontstaat er een mooi totaaloverzicht van de belangrijke rol die Bibliotheken spelen bij de voor- en vroegschoolse educatie. Heeft u de vragenlijst nog niet ingevuld? Dat kan nog t/m 29 februari!

BoekStart op de Negenmaandenbeurs
Ook dit jaar staat BoekStart op de Negenmaandenbeurs, die wordt gehouden van 24 t/m 28 februari in Amsterdam RAI. De stand is te vinden op het DeskundigenPlein. Speciaal voor de beurs zijn er vijf leuke milestonekaarten gemaakt om aan (toekomstige) ouders uit te delen. Ook kunnen kleintjes met Kikker op de foto! Tijdens de beurs wordt op vrijdag 26 februari bekendgemaakt welk boekje is verkozen tot Het BoekStart Babyboekje 2016. Tot 16 februari kon het publiek stemmen op de favoriete babyboekjes uit de shortlist.

Monitor BoekStart in de kinderopvang 2016
Aan de Monitor BoekStart in de kinderopvang 2015 nam een beperkt aantal Bibliotheken mee; dit jaar is er ruimte om de monitor open te stellen voor alle Bibliotheken die samenwerken met de kinderopvang. Op dit moment worden de drie vragenlijsten, de Handleiding en het Stappenplan herzien; streven is de monitor in de maanden april en mei open te zetten. Op maandagmiddag 21 maart is er in Utrecht een startbijeenkomst voor de deelnemende Bibliotheken, waarbij de resultaten van de monitor 2015 worden gepresenteerd en geïnterpreteerd. De deelnemende Bibliotheken zijn geïnformeerd via hun provinciale BoekStartcoördinator.

BoekStartevenementen op boekstart.nl
Op boekstart.nl zijn alle BoekStartlocaties te vinden; sinds begin dit jaar is er ook een evenementenagenda met aan BoekStart gerelateerde activiteiten voor (groot)ouders en hun (jonge) kinderen (0-4 jaar). Zo is in één oogopslag te zien welke BoekStartactiviteiten bij hen in de buurt plaatsvinden. De agenda wordt gevuld met evenementen uit G!DS. Meld dus alle BoekStartactiviteiten voor ouders in G!DS! Het toevoegen van evenementen aan deze agenda is eenvoudig.

Masterclass Lezen in laagtaalvaardige gezinnen
Bij scholen, kinderopvang en Bibliotheken staat het onderwerp ouderpartnerschap & lezen hoog op de agenda. De programma’s BoekStart en de Bibliotheek op school zijn belangrijke onderdelen in het actieplan Tel mee met Taal (OCW, SZW en VWS; 2016-2018) en spelen een rol in het preventief bestrijden van laaggeletterdheid. Daarom is gekozen om een vervolg te geven aan de masterclass Ouderpartnerschap & lezen. In de maanden maart en april 2016 vindt de masterclass Lezen in laagtaalvaardige gezinnen plaats voor onderwijsspecialisten. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

Verbinding BoekStart en de Bibliotheek op school
In Heerhugowaard hebben basisschool De Zevensprong, kinderopvang Babbels en Bibliotheek Kennemerwaard een verbinding gelegd tussen de programma’s BoekStart in de kinderopvang (0- 4 jaar) en de Bibliotheek op school (4-12 jaar): hetzelfde gebouw én eenzelfde visie en focus. Lees meer.

Kleine boekenwurmpjes. Het nut van voorlezen
Ouders van Nu interviewde Marijke Bos (projectleider BoekStart Stichting Lezen) over het hoe en waarom van vroeg beginnen met voorlezen. Lees meer.

BoekStartflyer voor leden of bezoekers uit Eritrea
De reeks BoekStartflyers met als titel Baby’s houden van boeken! is uitgebreid met een versie in Tigrinya. Deze taal wordt gesproken door veel mensen uit Eritrea. Door middel van foto's en weinig tekst wordt uitgelegd hoe BoekStart werkt. De flyer was al in het Arabisch, Engels, Frans, Pools, Spaans en Turks beschikbaar.

Folder Digitale prentenboeken geactualiseerd
De folder Digitale prentenboeken is geactualiseerd voor wat betreft vindplaatsen van informatie over digitale media en bekroningen op dit gebied. Klik hier om de nieuwe folder te bekijken en/of te bestellen.

Handleiding BoekStart-BoekenPret
In het kader van Tel mee met Taal ligt vanaf 1 januari 2016 de focus op het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid; voor gezinnen waar geen voorleestraditie is, neemt de vraag toe naar intensivering en verdieping van het programma BoekStart. Daartoe zijn BoekStart en BoekenPret, die elkaar aanvullen én versterken, sinds 2015 geïntegreerd. Raadpleeg de Handleiding BoekStart-BoekenPret, waarin staat uitgelegd hoe beide programma's geïntegreerd kunnen worden gebruikt.

Nieuwe prentenboeken BoekStart-BoekenPret
Dit jaar worden er weer vier nieuwe titels als centraal prentenboek ingezet. Voor peuters zijn dat Nog even achter mijn oortjes kriebelen van Jörg Mühle en Een geweldig cadeau van Guido Van Genechten. Voor kleuters: Kom uit die kraan! van Tjibbe Veldkamp en We hebben er een geitje bij van Marjet Huiberts. De bijbehorende Speelontdekboeken worden momenteel ontwikkeld. Vanaf eind mei te bestellen via de BoekStartbestellijst.

BoekStart voor jou! nr 8
De nieuwe versie van BoekStart voor jou! staat online, met de nieuwste boeken- en multimediatips voor 0-6 jaar. Met deze keer onder meer als thema: Binnenspelen. Plaats een link op de website van de Bibliotheek en/of in de nieuwsbrief, of stuur hem gericht naar BoekStartouders. Ook kan de link in het kader van ouderbetrokkenheid doorgestuurd worden naar deelnemende kinderopvangorganisaties om in hun nieuwsbrief te zetten.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand drie nieuwe boekentips: een boek voor baby’s, een voor dreumesen, een voor peuters en nu ook een voor kleuters! Er zijn ook Friese boekentips


Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar

Lezen Centraal 2016: Van boeken word je beter
Van lezen word je beter, vinden sommigen. Taliger. Intelligenter. Empathischer. Socialer. Gezonder. Lezen Centraal 2016, op woensdag 6 april in Muntgebouw Utrecht, gaat over de opbrengsten van lezen; een breed opgevat thema, dat past bij het Jaar van het Boek en het onlangs gestarte ambitieuze programma Tel mee met Taal. Een aantal sprekers van naam als Jane Davis (directeur The Reader Organisation) en Arko Oderwald (bijzonder hoogleraar Literatuur en Geneeskunde) verzorgt in het plenaire ochtenddeel van het programma een keynote. In de middag komt het thema aan de orde in praktijkgerichte sessies en tijdens schrijversoptredens. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

KIDDO-Leespluim Publiekswinnaar 2015
Iedere maand wordt een boek voor de allerkleinsten bekroond met de KIDDO-Leespluim. Op de twaalf Leespluimwinnaars van 2015 kan het publiek nu haar stem uitbrengen. Ga naar KIDDO-Leespluim Publiekswinnaar. Iedereen die stemt, maakt kans op een pakket met alle twaalf winnaars van het afgelopen jaar! Meedoen kan tot 1 maart 2016.

Media Ukkie Dagen 2016: Spelen met media
Met de Media Ukkie Dagen, dit jaar van 1 t/m 8 april, vraagt Mediawijzer.net jaarlijks aandacht van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0-6 jaar. De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Hoe zorg je als ouder dat ook zij verstandig leren omgaan met media? Om ouders van jonge kinderen hierbij een handje te helpen, staan de Media Ukkie Dagen dit jaar in het teken van ‘Spelen met media’. Bij de start van de Media Ukkie Dagen zullen de resultaten van het jaarlijks terugkerende onderzoek Iene Miene Media bekend worden gemaakt. Op donderdag 7 april vindt de uitreiking plaats van de Kinder Media Awards 2016: dé prijzen voor de beste digitale toepassingen voor kinderen. Lees meer.


BoekStart vormt het begin van de doorgaande leeslijn met als vervolg de Bibliotheek op school bo/vo. Kijk hier voor de nieuwsbrief van de Bibliotheek op school bo om Bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de Bibliotheken, basisonderwijs en overheid. Kijk ook op twitter#dbos. 

Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of heeft u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.
Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.boekstartpro.nl, www.kb.nl/ob, www.debibliotheekopschool.nl, www.lezen.nl, www.leesplein.nl, www.debibliotheken.nl 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel en e-mail adres aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2016 BoekStart - boekstartpro.nl

De Bibliotheek KB Koninklijke Bibliotheek Stichting Lezen Boekenpret Boekenpret