Nieuwsbrief

22 mei 2015

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Weddenschap 2014-2015 afgerond
  • Rotterdamse middag van de jeugdliteratuur
  • Literatuurconferentie havo/vwo met keynote van Theo Witte
  • Studiemiddag vmbo en mbo docenten

De Weddenschap 2014-2015 afgerond

Jaargang 4 van De Weddenschap, d leescampagne voor vmbo- en mbo-leerlingen van Stichting Lezen is vorige week afgerond. Nooit eerder waren er zoveel leerlingen ingeschreven als dit schooljaar: bijna 3.500, ongeveer  evenveel jongens als meisjes. De opdracht voor De Weddenschap luidt: lees drie boeken in zes maanden tijd. De leerlingen worden uitgedaagd door drie BNers die uiteraard ook zelf moeten voldoen aan de gestelde eis. Afgelopen jaar waren de rolmodellen presentator Klaas van Kruistum, actrice Toprak Yaliner en rapper Typhoon. De leerlingen die daadwerkelijk de opdracht voltooiden en dat waren er dit jaar 904 - maken kans op een van de 21 prijzen. De hoofdprijs is een iPad, maar er zijn ook boekenpakketten, pretparkkaartjes, dvd s en bioscoopkaartjes te winnen. De winnaars van dit jaar zijn:

- Britt Lambert, Broekland College, Hoensbroek (boekenpakket)
- Caeley Cremers, Broekland College, Hoensbroek (boekenpakket)
- Damian Sparrius, Wolfert PRO, Bergschenhoek (Drievlietkaartjes)
- Denise Joolink, Bonifatius mavo, Emmeloord (boekenpakket)
- Djoni Beijersbergen, Wolfert PRO, Bergschenhoek (Drievlietkaartjes)
- Esther Hazekamp, College voor M&O, Hengelo (boekenpakket)
- Janelle Peters, Pax Christi College, Druten (dvd)
- Lisa van Heijst, Pius X College, Bladel (dvd)
- Martijn Vermunt, Nassau College, Gieten (boekenpakket)
- Max Vreeburg, Koningin Wilhelmina College, Culemborg (Drievlietkaartjes)
- Noa Verveer, Berger Scholengemeenschap, Bergen (Drievlietkaartjes))
- Sam Noorlag , Augustinus College, Groningen(boekenpakket)
- Thomas Tuin, Augustinus College, Groningen (bioscoopbon)
- Isabelle van der Hulst, Linde College,Wolvega (boekenpakket)
- Jorn Linssen, Da Capo College Eysenhegge, Sittard (boekenpakket)
- Lars de Winter, Candea College, Eltensestraat, Duiven (boekenpakket)
- Leon Pelzer, Da Capo College, Eysenhegge,Sittard (boekenpakket)
- Maret van der Weele, OSG, Singelland, Drachten (dvd)
- Rinske Breitsma, Linde College, Wolvega (bioscoopbon)
- Youssra Makran, Het Atrium, Zoetermeer (Drievlietkaartjes)

Met betrokken docent of mediathecaris is via de mail contact gezocht. De prijs wordt nadat de bevestigingsmail is ontvangen naar de school gestuurd.

De prijs voor de school met de meeste deelnemers met drie boeken is het Linde College in Wolvega geworden. Maar liefst 97 leerlingen lazen daar de vereiste drie boeken. Deze school krijgt als prijs een schrijversbezoek naar keuze op kosten van Stichting Lezen.

Wie de winnaar is van de iPad houden we nog even stil. De prijs wordt zeer binnenkort op de school van de winnende leerling uitgereikt. Hij/zij weet nog van niks.

De eerste lustrum-Weddenschap gaat van start op maandag 12 oktober 2015 en duurt tot 10 april 2016. Belangstellende docenten, mediathecarisen en educatief specialisten van de bibliotheek kunnen zich vanaf 26 mei opgeven via www.deweddenschap.nl. U ontvangt dan in het najaar het kennismakingspakket van De Weddenschap jaargang 5.


Rotterdamse middag van de jeugdliteratuur

De pabo van Hogeschool Inholland Rotterdam organiseert dit jaar op woensdagmiddag 3 juni 2015 van 13.30 tot 17.30 uur voor de allereerste keer De Rotterdamse middag van de jeugdliteratuur. Er is een boeiend programma samengesteld met als thema Leesplezier. Hoofdspreker is Jos Walta (Open Boek), er zijn diverse workshops en er is een interessante informatiemarkt rondom jeugdboeken.


 

U bent van harte welkom in het gebouw van Inholland (Posthumalaan 90, Rotterdam). De toegang is gratis, inschrijven is verplicht: www.leernetwerkeducatie.nl/jeugdliteratuurmiddag


Literatuurconferentie havo/vwo met keynote van Theo Witte

Inspiratie opdoen voor het nieuwe schooljaar? Dat kan bij de conferentie Inspirerend literatuuronderwijs op ieders niveau die APS op 8 juni 2015 organiseert. Na de plenaire lezing van Theo Witte maakt u een keuze uit zes workshops waarin werkvormen en nieuwe ideen aan de orde komen. En er is een ronde met vier praktijkvoorbeelden. Meer weten? Kijk op:
http://www.aps.nl/aps/agenda/conferentie-havovwo-inspirerend-literatuuronderwijs-op-ieders-niveau


Over lezen gesproken; informatieve en inspirerende studiemiddag voor vmbo- en mbo-docenten

Op vrijdag 2 oktober 2015 organiseert Stichting Lezen in samenwerking met het ITTA een studiemiddag voor vmbo- en mbo-docenten Nederlands met de titel: Over lezen gesproken. Het onderwerp voor deze studiemiddag is lezen en gesprekken voeren. De studiemiddag vindt plaats in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht.
In de klas met elkaar praten over wat gelezen wordt, biedt een belangrijke toegevoegde waarde. Zo liggen er mogelijkheden voor het verwoorden van gevoelens en gedachten en kan er vanuit de persoonlijke beleving worden gereflecteerd op inhouden en stijlen. Het geeft docenten de gelegenheid als rolmodel op te treden en om lezen in een bredere maatschappelijke context te plaatsen. Daarnaast liggen er door te spreken over teksten mogelijkheden voor de integratie van verschillende taaldomeinen en vakgebieden.
Op de studiemiddag komt recente achtergrondinformatie over het belang van lezen en leesbevordering aan de orde en worden praktische workshops gegeven over spreken over teksten. De middag wordt afgesloten met een optreden van een bekende jongerenboekenschrijver.
Voor wie: vmbo- en mbo-docenten
Datum: vrijdag 2 oktober 2015
Tijd: 12.30-17.15 uur
Plaats: Beatrixgebouw van de Jaarbeurs, naast station Utrecht Centraal
Kosten: 65, studenten 25

Inschrijven voor deze studiemiddag kan op dit moment nog niet. Houd de berichtgeving op de website in de gaten.

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

2015 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566