Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
NIEUWSBRIEF VOOR JEUGDSPECIALISTEN         NR 6 / 2011

> Nieuwsbrief Kunst van Lezen
>
BoekStart
>
Bibliotheek op de Basisschool
> Cultuurhistorische canon
>
Leesbevorderingsnetwerken
> Ander leesbevorderingsnieuws


Nieuwsbrief Kunst van Lezen
Deze maandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert u regelmatig over het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze elke maand persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.Vanwege de zomervakantie verschijnt de volgende nieuwsbrief begin september.BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jongere kinderen (0-4 jaar).

Inventarisatie onderzoek BoekStart in kinderopvang
In het kader van BoekStart in de kinderopvang is een inventarisatie gemaakt van onderzoek (nationaal en internationaal) naar leesbevordering bij jonge kinderen (0-4 jaar). Ook is er een overzicht van praktijkvoorbeelden. Deze achtergrondinformatie kunt u goed gebruiken als u in gesprek gaat met de kinderopvang.

Hop, hop, paardje
Hop, hop, paardje is een verzameling bekende (wiege)liedjes en versjes met beweegspelletjes, onderverdeeld in thema's. Voor BoekStart is een speciale uitgave gemaakt, waarbij de liedjes en versjes uit het boek op cd zijn gezet. Het boekje met cd staat garant voor veel lees-, zang- en luisterplezier! Kijk op de BoekStartsite voor het Boekidee van Hop, hop, Paardje.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand nieuwe boekentips voor ouders en bemiddelaars. De Boekentip voor juli/augustus is het zomerse kartonboekje Zomerzee van Liesbet Slegers.Bibliotheek op de Basisschool
Kunst van Lezen stimuleert duurzame samenwerking voor leesbevordering tussen bibliotheken en basisscholen.

Monitor schoolbibliotheken
Kunst van Lezen heeft een monitor laten ontwikkelen, die naast de leesattitude van kinderen
ook het leesbevorderingsbeleid en de uitvoering ervan in kaart brengt. Deze monitor wordt in het najaar van 2011 op 75 tot 100 scholen uitgezet en is vanaf 2012 beschikbaar voor alle bibliotheken.

Nieuwe deelnemers Bibliotheek op school
Recentelijk heeft weer een aantal scholen haar deuren geopend voor de Bibliotheek op school: in Tiel, in Capelle aan den IJssel en in Pekela, waar de bibliotheek nu op vijf basisscholen is gerealiseerd. In Wolphaartsdijk werd een overeenkomst getekend met BibliOosterschelde om het project vanaf volgend schooljaar uit te voeren.

Handboek leesbevordering gepresenteerd
Op 24 juni was de feestelijke presentatie van de uitgave Open Boek, handboek leesbevordering, van de hand van Jos Walta. Dit boek biedt alle nodige informatie voor opleiders en deelnemers aan de cursus ‘Open Boek’ en voor andere leesbevorderaars. Het boek is te bestellen voor € 27,50 bij boekhandel De Boekenberg.

 Cultuurhistorische canon
Kunst van Lezen heeft aan de 50 vensters van de Cultuurhistorische canon van Nederland jeugdboeken gekoppeld.

Lees mij!
Lees mij! presenteert literatuur op een manier die aansluit bij de leefwereld van jongeren: via internet en met bewegende beelden. Lees mij! is een cross-mediale combinatie van de website Leesmij.nu, een serie filmpjes en literaire activiteiten. Het is bedoeld voor leerlingen en docenten bovenbouw havo/vwo. De filmpjes van boeken die aansluiten bij de canon van Nederland, zoals Het Achterhuis en Dorsvloer vol confetti, zijn mogelijk gemaakt door steun van Kunst van Lezen.

De Pabo Voorleeswedstrijd: wegens succes geprolongeerd!
In het schooljaar 2011-2012 organiseert Stichting Lezen opnieuw een voorleeswedstrijd voor pabo’s. Het thema van de komende editie is: de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank. Pabo’s organiseren hun voorleeswedstrijd vóór 1 maart 2012. De landelijk finale is eind mei. Vraag hier het deelnamepakket aan. U ontvangt het in september 2011.

Canonkaravanen schooljaar 2011 – 2012
Komend schooljaar trekt de canonkaravaan weer door heel Nederland, mede mogelijk gemaakt door de substantiële ondersteuning van Kunst van lezen. Een mooie gelegenheid om de bij de canon behorende jeugdboeken onder de aandacht te brengen. Kijk hier voor data en plaatsen.Leesbevorderingsnetwerken
Kunst van Lezen werkt aan een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale netwerken leesbevordering.

De Bibliotheek op VNG-Congres
Op 7 en 8 juni had 'de Bibliotheek' een stand op het VNG-Jaarcongres 2011, het grootste bestuurlijke evenement van Nederland, met als thema: Gezonde gemeenten, slimme verbindingen. Kunst van Lezen maakte deel uit van deze stand. Dit bood een mooie gelegenheid om de toegevoegde waarde van de openbare bibliotheek aan leesbevordering duidelijk te maken, met als doel samenwerking van de gemeente, de bibliotheek, het onderwijs en andere relevante partijen in een netwerk leesbevordering.

 

 Ander leesbevorderingsnieuws

Nieuwe speelontdekboeken Boekenpret
De nieuwe speelontdekboeken 2011 van Boekenpret zijn voor peuters Kikker viert feest van Max Velthuijs en Net zoals jij van Guido Van Genechten. Voor de kleuters is de keuze gevallen op Noten van Paula Gerritsen en O,o Octopus van Elle van Lieshout en Erik van Os. Kijk hier voor beschrijvingen en thema’s van de boeken. De boeken zijn te bestellen bij Buro Extern.

Verkooptraining Bibliotheek en Onderwijs
Bibliotheken hebben een jarenlange goede relatie met het onderwijs. Toch moeten producten steeds meer 'verkocht' worden. ProBiblio biedt een Verkooptraining aan voor specialisten en (account)managers die (mede)verantwoordelijk zijn voor de omzet van onderwijsproducten. De training vindt twee keer plaats: op woensdag 29 juni 2011 en op donderdag 30 juni 2011. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. U kunt zich hier aanmelden.

Glossy 100X
In een onlangs verschenen honderd pagina's dikke glossy laten vier bibliotheken zien dat er een jeugdbibliotheek is waar iedereen zich thuis voelt. U maakt kennis met de bloeiende praktijk van het 100 talenten concept. ProBiblio werkt in het project 100 talenten samen met bibliotheken en andere partners aan de bloei en ontwikkeling van zinvol en vernieuwend bibliotheekwerk. Kijk hier voor een impressie. Bestel hier het tijdschrift (5 ex.: € 45,- / 10 ex.: € 85,-).Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of hebt u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar
nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.leesplein.nl, www.siob.nl, www.lezen.nl en www.debibliotheken.nl
 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2011 Kunst van Lezen - www.kunstvanlezen.nl