Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
NIEUWSBRIEF VOOR JEUGDSPECIALISTEN         NR 4 / 2011

> Nieuwsbrief Kunst van Lezen
>
BoekStart
>
Bibliotheek op de Basisschool
> Cultuurhistorische canon
>
Leesbevorderingsnetwerken
> Ander leesbevorderingsnieuws


Nieuwsbrief Kunst van Lezen
Deze maandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geďnteresseerden informeert u regelmatig over het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze elke maand persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.


 


BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jongere kinderen (0-4 jaar).

Persconferentie BoekStart
Maandag 11 april opende Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer, in de Centrale Bibiotheek Den Haag de 500ste BoekStartlocatie, in aanwezigheid van een aantal bekende Nederlanders met hun baby’s. Hierbij bracht zij een speciaal voor deze gelegenheid zelf geschreven verhaal ten gehore over Kikker (vrij naar Max Velthuijs).

Wapperkids
Wapperkids leert horende ouders, professionals, baby’s, peuters en kleuters gebaren te gebruiken uit de Nederlandse gebarentaal bij het praten en voorlezen. Hierdoor wordt de taalontwikkeling gestimuleerd en begrijpen jonge kinderen het verhaal beter. Wapperkids werkt samen met BoekStart om uw ouderbijeenkomst tot een succes te maken. Kijk hier voor workshops.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand nieuwe boekentips voor ouders en bemiddelaars. De Boekentip voor mei is het kartonboekje Piep! Een nieuwe dag met een nieuw character van Fleur van der Weel.Bibliotheek op de Basisschool
Kunst van Lezen stimuleert duurzame samenwerking voor leesbevordering tussen bibliotheken en basisscholen.

Conferentie
Op 21 april vond de succesvolle, inspirerende conferentie Kunst van Lezen – Schoolbibliotheken nieuwe stijl plaats in 's-Hertogenbosch. Dagvoorzitter Thomas van Dalen ondervroeg meer dan vijftien sprekers in een drukbezochte Verkadefabriek. Komend najaar zullen er regionale bijeenkomsten over hetzelfde onderwerp georganiseerd worden.

Film
Op bovengenoemde conferentie werd een film vertoond over de Schoolbibliotheek nieuwe stijl. Onder anderen gaven Gerlien van Dalen (directeur Stichting Lezen) en Hans Derks (directeur Bibliotheek 's-Hertogenbosch) hun mening over dit fenomeen. Stakeholders gaven tips, onder wie Rodney Weterings (wethouder 's Hertogenbosch) en HKH prinses Laurentien (ere-voorzitter Vereniging Openbare Bibliotheken). Klik hier voor de volledige film.

Kunst van Lezen brochures
Tijdens de conferentie Kunst van Lezen - Schoolbibliotheken nieuwe stijl werden drie Kunst van Lezen brochures over dit onderwerp gepresenteerd. Alle bibliotheken krijgen medio mei een exemplaar van deze drie brochures toegestuurd. Het betreft:
Meer lezen, beter in taal door Kees Broekhof (Sardes), waarin u argumenten vindt om kinderen meer plezier in lezen te laten beleven met als effect dat hun taalontwikkeling wordt gestimuleerd en ze betere lezers worden. Dat kan worden bereikt met een goede collectie op school en professionele ondersteuning vanuit de bibliotheek.
Bibliotheek op de Basisschool, geactualiseerde versie, met beschrijving van het landelijk overdraagbaar model voor het realiseren van een schoolbibliotheek op basisscholen.
SchoolBiEB 's-Hertogenbosch met een beschrijving van de schoolBiEB-formule en hoe in ’s-Hertogenbosch, voorloper op dit gebied, concreet wordt gewerkt aan de totstandkoming van schoolbibliotheken. Daarnaast dient de brochure ook ter inspiratie om op zoek te gaan naar elementen uit de formule die toegespitst op de eigen situatie van waarde kunnen zijn.
 Cultuurhistorische canon
Kunst van Lezen heeft aan de 50 vensters van de Cultuurhistorische canon van Nederland jeugdboeken gekoppeld.

Leesprogramma 2011 gaat over de canon!
Het Leesprogramma voor schooljaar 2011-2012 heeft als thema de Cultuurhistorische canon. Op deze manier komen kinderen op een speelse wijze met allerlei geschiedenis- en cultuuronderwerpen in aanraking.

4 en 5 mei: verhaal Jacques Vriens
Rond 4 en 5 mei zijn er diverse acties en projecten geďnitieerd. Bijvoorbeeld het project Adopteer een Monument, waarvoor Jacques Vriens het verhaal 'De Gesp' schreef: een spannende raamvertelling met het bijzondere verhaal van een Duitse soldaat. Bibliotheken en scholen kunnen het meteen gebruiken.Leesbevorderingsnetwerken
Kunst van Lezen werkt aan een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale netwerken leesbevordering.

Nieuwe uitgaven
Op 21 april werden twee Kunst van Lezen brochures over leesbevorderingsnetwerken gepresenteerd. Alle bibliotheken krijgen medio mei een exemplaar van deze twee brochures toegestuurd. Het betreft:
Het plezier in lezen staat voorop, geactualiseerde versie van de handleiding voor de praktische organisatie van leesbevorderingsnetwerken. In deze brochure leest u hoe scholen en bibliotheken door leesbevorderingsnetwerken meer samenhang brengen in hun werkwijze met betere leesvaardigheid van kinderen als resultaat.
Werken aan netwerken, geschreven voor managers en beleidsmedewerkers, waarin wordt ingegaan op het strategisch belang van leesbevorderingsnetwerken. De auteurs Stieneke Eising en Marie-Anne Raaijmakers reiken handvatten aan om op organisatieniveau verder te komen met bestaande netwerken of het initiatief te nemen tot een leesbevorderingsnetwerk.

Regionale bijeenkomsten Vijf jaar LEA
De Lokale Educatieve Agenda bestaat vijf jaar. Gemeenten en schoolbesturen bezinnen zich na een eerste succesvolle LEA-periode op de doelen voor de komende jaren. In het voorjaar van 2011 vinden twee regiobijeenkomsten plaats: op 10 mei 2011 in Noord- en Zuid-Holland en op 24 mei 2011 in Noord-Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel). In het najaar vinden bijeenkomsten plaats voor de regio’s Midden- en Zuid-Nederland. U kunt zich t/m 29 april hier aanmelden voor de voorjaarsbijeenkomsten.
 Ander leesbevorderingsnieuws

VVE-training Taallijn voor bibliothecarissen
Kennis van de methodiek Taallijn, stimulerend voor de taalontwikkeling bij jonge kinderen, is essentieel in het contact van de bibliotheek met de kinderopvang en primair onderwijs (onderbouw). In de training Taallijn VVE komen alle speerpunten van de Taallijn aan bod, waarbij is gekozen voor die onderwerpen die passen bij de rol van en de mogelijkheden voor de bibliotheek. U kunt zich hier aanmelden; de inschrijftermijn is verlengd zolang er plaats is.

Nieuwe bibliotheeksite Loket aangepast-lezen
Begin april 2011 vond de feestelijke opening plaats van de nieuwe bibliotheekwebsite van het Loket aangepast-lezen. Deze website heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een interactief platform waarop diverse onderdelen van de dienstverlening, zoals de online catalogus met bestelfunctie, worden aangeboden. Er kunnen brailleboeken en gesproken boeken voor alle leeftijden aangevraagd worden.Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of hebt u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar
nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.leesplein.nl, www.siob.nl, www.lezen.nl en www.debibliotheken.nl
 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2011 Kunst van Lezen - www.kunstvanlezen.nl