Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
NIEUWSBRIEF VOOR JEUGDSPECIALISTEN         NR 5 / 2011

> Nieuwsbrief Kunst van Lezen
>
BoekStart
>
Bibliotheek op de Basisschool
> Cultuurhistorische canon
>
Leesbevorderingsnetwerken
> Ander leesbevorderingsnieuws


Nieuwsbrief Kunst van Lezen
Deze maandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert u over het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze elke maand persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.


 


BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jongere kinderen (0-4 jaar).

BoekStartbon van de kinderboekwinkel
De Samenwerkende Kinderboekwinkels met winkels in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag, Rotterdam en Groningen bieden de BoekStartbibliotheken in deze steden een BoekStartbon als mooi extra cadeau voor in de BoekStartkoffer. Werkt u als bibliotheek ook samen met uw boekhandel, dan horen wij dit graag. Mail naar Marijke Bos.

Nieuw meubel voor consultatiebureau
Het nieuwe presentatiemeubel voor het consultatiebureau, een grote BoekStartkoffer, is ook heel geschikt voor gebruik in de bibliotheek. De koffer is makkelijk op te bergen en kan niet vanzelf dichtvallen. Er is ruimte voor folders en zo’n tien boekjes. Alle PSO-BoekStartcoördinatoren hebben een showmodel. Te bestellen bij Buro Extern voor € 165,-.

Onderzoek BoekStart: ouders gezocht
De Universiteit Leiden is via de bibliotheek nog op zoek naar ouders van baby’s in de leeftijd van 7 en 10 maanden om mee te doen aan de controlegroep van het BoekStart-onderzoek. Het gaat om ouders die wonen in een plaats waar GEEN BoekStart is. Kijk hier voor meer informatie om ouders te werven.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand nieuwe boekentips voor ouders en bemiddelaars. De Boekentip voor juni is een stoffen uitklapboek van Lamaze.Bibliotheek op de Basisschool
Kunst van Lezen stimuleert duurzame samenwerking voor leesbevordering tussen bibliotheken en basisscholen.

Vakberaad Jeugdbibliotheekwerk: aandacht voor opleiding
Het Vakberaad op 24 mei jl. stond in het teken van vakkennis en visie op jeugdbibliotheekwerk. Vanuit Kunst van Lezen gaven Stieneke Eising en Lea Kessels een presentatie over de opleidingen die zijn ontwikkeld voor bibliotheekmedewerkers om de samenwerking met de scholen te professionaliseren. Naast de bestaande opleidingen heeft Kunst van Lezen een MBO+ en HBO+ opleiding geïnitieerd, gefinancierd en georganiseerd. De ervaringen uit de Kunst van Lezen opleidingen zullen worden geïntegreerd in een totaal opleidingsplan dat wordt voorgelegd aan het SIOB. De MBO+ cursus Bibliotheekmedewerker op de basisschool zal vanaf 2011 deel uitmaken van het aanbod van de Bibliotheekacademie.  

Regionale conferenties Bibliotheek op school
Samenwerking met het basisonderwijs is het onderwerp van de regionale conferenties die in het najaar worden georganiseerd door een aantal PSO’s. De ervaringen in de verschillende projecten worden bijeengebracht in één landelijk aanbod. De conferenties zijn in eerste instantie bedoeld voor bibliotheekdirecties, met als doel beeldvorming van de beleidskeuzes.Cultuurhistorische canon
Kunst van Lezen heeft aan de 50 vensters van de Cultuurhistorische canon van Nederland jeugdboeken gekoppeld.

Onderzoek naar participatie van bibliotheken bij de canon: uw hulp wordt gevraagd!
In opdracht van Kunst van Lezen doet Emma Eigenraam - vierdejaars studente Media Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam - onderzoek naar de wijze waarop bibliotheken aandacht besteden aan de jeugdboeken die gekoppeld zijn aan de Cultuurhistorische canon van Nederland. Kunst van Lezen wil tevens weten hoe de samenwerking met betrekking tot de canon verloopt tussen bibliotheken en scholen. Wilt u meedoen? Klik dan hier. De digitale enquête neemt maximaal vijf minuten in beslag. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Pabo Voorleeskampioen
Angela Esajas uit Almere heeft de eerste landelijke finale van De Voorleeswedstrijd Pabo's gewonnen. Hiermee mag Angela van Hogeschool Windesheim Flevoland zich een jaar lang de ‘Beste Pabo Voorleeskampioen van Nederland’ noemen. Gezien het grote succes zal De Voorleeswedstrijd Pabo’s volgend jaar opnieuw plaatsvinden. Voor meer informatie: Agnes van Montfoort.


 
Leesbevorderingsnetwerken
Kunst van Lezen werkt aan een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale netwerken leesbevordering.

Brochures leesbevorderingsnetwerken
Deze maand hebben alle bibliotheken een exemplaar van twee Kunst van Lezen brochures over leesbevorderingsnetwerken ontvangen. Doe er uw voordeel mee om leesbevordering breed te borgen in beleid. Het betreft:
Het plezier in lezen staat voorop, geactualiseerde versie van de handleiding voor de praktische organisatie van leesbevorderingsnetwerken. In deze brochure leest u hoe scholen en bibliotheken door leesbevorderingsnetwerken meer samenhang brengen in hun werkwijze met betere leesvaardigheid van kinderen als resultaat.
Werken aan netwerken, geschreven voor managers en beleidsmedewerkers, waarin wordt ingegaan op het strategisch belang van leesbevorderingsnetwerken. De auteurs Stieneke Eising en Marie-Anne Raaijmakers reiken handvatten aan om op organisatieniveau verder te komen met bestaande netwerken of het initiatief te nemen tot een leesbevorderingsnetwerk.

Boekenlegger Werken aan netwerken
Bij het tot stand brengen van netwerken is het voeren van wervende gesprekken essentieel. Daarom is er nu ook een boekenlegger met praktische gesprekstechnieken. Klik hier om de boekenlegger te downloaden. U kunt de boekenlegger ook bestellen (max. 50) bij Buro Extern.

 Ander leesbevorderingsnieuws

Dossier over pedagogische kwaliteit kinderopvang
Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een nieuw digitaal dossier gepubliceerd over de pedagogische kwaliteit van kinderopvang. Kijk hier voor meer informatie.

Lancering van Tolk voor taalontwikkeling
Bij Stichting De Meeuw in Rotterdam nam Abdelkader Benali donderdag 14 april het eerste exemplaar van TOLK 2 vertel het aan je kind! in ontvangst. TOLK is een methode voor taalstimulering. Films laten zien hoe men, in het dagelijks leven, veel en op een goede manier in gesprek kan gaan met kinderen (0 tot 10 jaar).

Leesgoed in het nieuw
Leesgoed, tijdschrift over kinder- en jeugdboeken en hun lezers, is zijn 38ste jaargang ingegaan in een nieuwe vormgeving en met een nieuwe hoofdredacteur: Karin Kustermans.Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of hebt u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar
nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.leesplein.nl, www.siob.nl, www.lezen.nl en www.debibliotheken.nl
 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2011 Kunst van Lezen - www.kunstvanlezen.nl