Nieuwsbrief

20 september 2017

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Lezen 3, 2017
  • Leesmonitor - Het Magazine
  • Literatour
  • Drongo festival
  • Nieuw verschenen

Lezen 3, 2017

 

In dit nummer onder meer een pleidooi voor meer kleur in een witte boekenwereld: over diversiteit in Young Adultboeken.

Verder aandacht voor gedichten (ook in het wild), een interview met Janneke Schotveld, de Kinderboekenweek, leesclub Nescio en nog heel veel meer.

De prachtige cover is dit keer van Milja Praagman.

Nog geen abonnee? Neem een gratis abonnement via lezen.nl of lees het volledige tijdschrift aldaar digitaal.


Leesmonitor - Het Magazine

Wat beweegt het boek? Over de opbrengsten van lezen.

Lezen is goed voor je, het maakt je tot een beter mens. Dit wordt met grote regelmaat beweerd, maar klopt het ook? En zo ja, welke opbrengsten heeft lezen dan, voor individu en samenleving?
De belangstelling van onderzoekers voor de vraag welke uitwerking boeken hebben, groeit. In deze editie van Leesmonitor Ė Het Magazine bieden we u een actueel overzicht van beschikbare kennis. Hoe beÔnvloeden boeken ons denken, en hoe verschillen verhalen in dat opzicht van informatieve teksten? Wat is de meerwaarde van literaire kenmerken. Op welke wijze kunnen kinderboeken helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen? Hoe dragen boeken bij aan het welzijn, zowel van lichaam als geest? Leesmonitor Ė Het Magazine 2017 is in te zien, te downloaden en te bestellen via lezen.nl.


Literatour

Literatour Ďde Boekenweek voor jongerení is een landelijke collectief georganiseerde leescampagne die dit jaar van 16 t/m 24 september alweer voor de derde keer wordt georganiseerd. Het doel van de Literatour is jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs plezier in lezen te laten ontdekken. Dit gebeurt door een week in het schooljaar binnen de belevingswereld van jongeren intensief de aandacht te vestigen op lezen, boeken en auteurs. De campagne bestaat uit drie onderdelen:
- Een team van 25 schrijvers staat klaar om met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan. Zij touren in september langs minimaal honderd middelbare scholen in heel Nederland om met jongeren te praten over verhalen, schrijverschap en lezen.
- Speciaal voor Literatour 2017 hebben ÷zcan Akyol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp korte verhalen geschreven die zijn gebundeld in 3Pak. De bundel 3Pak wordt cadeau gedaan aan jongeren door de boekwinkel en openbare bibliotheken.
- De Dioraphte Literatour-prijzen: twee juryprijzen (Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald) en een publieksprijs worden toegekend aan de beste boeken voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar van het afgelopen jaar. De winnaars van 2017 zijn: Weg van Jowi Schmitz, De negen kamers van Peter Paul Rauwerda en Een van Sarah Crossan. Meer informatie op Literatour.nu


Drongofestival

Aan festivals geen gebrek. Maar het Drongo Talenfestival blijft uniek. Op vrijdag 28 en zaterdag 29 september vindt alweer de zesde editie van dit grootste talenfestival van Nederland en Vlaanderen plaats, dit keer in het Beatrixgebouw, pal naast Utrecht CS. Ook Stichting Lezen is Programma Partner van Drongo en staat met een stand op de informatiemarkt. Daarnaast verzorgt Stichting Lezen twee sessies: Sara Van den Bosche is universitair docent jeugdliteratuur aan Tilburg University en zij vraagt zich tijdens haar sessie onder meer af hoe cultureel divers hedendaagse Nederlandse en Vlaamse jeugdliteratuur is. En waarom een kritsche houding bij het lezen belangrijk is. Natascha Notten vertelt in haar sessie waarom laaggeletterdheid een acuut probleem is, voor volwassenen maar ook voor hun kinderen. Wat betekent het voor de ontwikkeling van kinderen om op te groeien in een laaggeletterd gezin?
Kijk voor het volledige programma op www.drongotalenfestival.nl . ook kunt u hier tickets Ė met korting! bestellen.


Nieuw verschenen

Kwestie van Lezen 12. Praten over romanfragmenten.
Leeservaringen van leerlingen havo en vwo serieus nemen om uiteindelijk tot dieper begrip en nieuwe ideŽen over teksten te komen. Kwestie van Lezen 12 is in te zien, te downloaden en te bestellen via de site.

Kwestie van Lezen 13.  Lezen en creatief schrijven combineren op de basisschool.
Zo wordt schrijven een feestje.
Door creatieve schrijftaken en lezen te combineren, maak je schrijven aantrekkelijker voor basisschoolleerlingen. Kwestie van Lezen 13 is in te zien, te downloaden of te bestellen via de site.

PoŽzie in Nederland: Een onderzoek naar hoe vaak en op welke manieren volwassenen in Nederland in aanraking komen met poŽzie
PoŽzie wordt vaak gezien als een niche-binnen-een-niche, maar het blijkt een zeer wijdverspreid genre: 97% van de volwassen Nederlanders komt weleens in aanraking met poŽzie. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de openbare ruimte, bij speciale gelegenheden of op televisie, social media en radio. PoŽzie in Nederland is te lezen of te downloaden via de site.

Leesbevordering in gezinnen met weinig leescultuur.
Dit beleidsrapport geeft een beeld van het leesklimaat thuis en van de potentie van leesbevorderingsinterventies in gezinnen met jonge kinderen (0-12 jaar) waar een stimulerende leesopvoeding niet vanzelfsprekend is. Leesbevordering in gezinnen met weinig leescultuur is te lezen of te downloaden via de site.

Herziening brochures Kunst van Lezen
Meer lezen, beter in taal, de brochure van Kunst van Lezen waarmee bibliotheken betrokken gemeenten en instellingen kunnen overtuigen van het belang van lezen, is herzien door Kees Broekhof. De nieuwe uitgave bevat informatie over recent onderzoek. Zoals onderzoek over zomerlezen, over het onderzoek van Natascha Notten naar het leesvoorbeeld dat ouders geven en het onderzoek van Thijs Nielen en Adriana Bus naar de Bibliotheek op school.

Samen met Maryse Nijhof-Broek schreef Kees Broekhof ook de nieuwe versie van Meer voorlezen, beter in taal. In deze versie meer informatie over taalarme gezinnen, recent onderzoek en de eerste voorlopige resultaten van het vervolgonderzoek naar BoekStart.

Beide publicaties zijn te downloaden via de Kunst van Lezen site.

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2017 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566