Nieuwsbrief

1 mei 2014

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Afsluiting De Weddenschap
  • Winnaar DJP bij jeugdleesclub Das Magazin
  • Lezen is leuk
  • Verder met jeugdliteratuur op de pabo

De Weddenschap

Op 20 maart is de derde editie van De Weddenschap afgesloten. De leescampagne voor (v)mbo waaraan bekende Nederlanders meedoen, had dit jaar ruim 2500 deelnemers. Bijna 1000 leerlingen haalden de opdracht: lees drie boeken in zes maanden. Populairste schrijver was dit jaar Carry Slee. Haar boek Spijt was meteen ook het meest gelezen boek. Dat houdt ongetwijfeld verband met de filmversie die vorig jaar verschenen is.

Afgelopen seizoen vormden topkok Pierre Wind, acteur Mamoun Elyounoussi (bekend van o.a. Polleke en Pizzamaffia) en tv-persoonlijkheid Stacey Rookhuizen de boegbeelden van de actie.
Met De Weddenschap kunnen prijzen gewonnen worden. De hoofdprijzen, twee mini-iPads, zijn gewonnen door Jo-Anne van Veenendaal van het Koningin Wilhelmina College uit Culemborg en Linsey Selman van het Christelijk College Schaersvoorde in Aalten. De lijst met overige winnaars is te vinden op www.deweddenschap.nl.

Ook volgend schooljaar gaat De Weddenschap weer van start, maar wel iets later dan gebruikelijk, namelijk op 10 november 2014. Drie nieuwe BNíers oriŽnteren zich op dit moment alvast op hun boekenkeuze. Binnenkort worden hun namen bekend gemaakt. Nieuwsgierig geworden naar De Weddenschap? Kijk dan op de site om te zien hoe het werkt. 


Scholieren ontmoeten hun favoriete schrijver!

Op 23 april won Michiel Stroink de Dioraphte Jongerenliteratuur Publieksprijs voor zijn roman Tilt en op zaterdag 14 juni kunnen jongeren met hem praten over zijn boek!

Das Magazin organiseert die middag namelijk leesclubs, speciaal voor scholieren van 15 tot 18 jaar.

De leesclubs bieden jongeren de gelegenheid met schrijvers te spreken. Dat kan Michiel Stroink zijn maar ook Herman Koch, of Franca Treur, of een andere schrijver. Een maand voor de middag ontvangen de jongeren hun boek thuis, om te lezen. De leesclubs vinden plaats op speciale locaties verspreid over Amsterdam. Voor een kleine prijs: de prijs van het boek = de prijs van het ticket!

Lees meer over deze leesclubs op de site


Lezen is leuk

Op 16 mei wordt in Veendam op de Openbare Jenaplan Basisschool De Ommewending de aftrap gegeven voor het project Lezen is leuk. Lezen is leuk is een initiatief van Stichting Kinderpostzegels Nederland en Stichting Lezen met als doel de taalontwikkeling van kinderen in krimpregio's in Nederland te stimuleren. Dit gebeurt door gericht in te zetten op leesbevordering en kinderen een rijke leesomgeving te bieden. Op veel basisscholen is de leesomgeving onvoldoende: aanwezige boeken zijn vaak sterk verouderd en sluiten niet aan bij de belevingswereld van kinderen. Het kader voor Lezen is leuk! is dan ook de Bibliotheek op school.

Voor Lezen is leuk krijgen honderd scholen in Nederland in gebieden waar het aantal leerlingen eerder daalt dan groeit, met financiŽle steun van Stichting Kinderpostzegels, een speciale boekenkast, gevuld met actuele boeken voor alle groepen van het basisonderwijs. Bovendien is er voor alle kinderen een Boekenbon van 10 euro, waarmee zij direct een boek kunnen uitkiezen.  
Tijdens de opening van de Bibliotheek op school in Veendam zal de commissaris van de Koning, Max van den Berg, de aftrap verrichten voor het project. 

Meer informatie over Lezen is leuk vindt u op de site.


Verder met jeugdliteratuur op de pabo

Hoe zet je kinderboeken in voor een rijke lees- en leeromgeving?

Op vrijdag 26 september 2014, in de aanloop naar de Kinderboekenweek, organiseert Stichting Lezen in samenwerking met de redactie van Verborgen Talenten voor pabo-docenten een symposium over jeugdliteratuur bij alle vakken. Niet alleen docenten Nederlands zijn van harte welkom op deze informatieve en inspirerende dag, maar ook de collegaís van andere vakken.

Jeugdliteratuur op de pabo is doorgaans onderdeel van het vak Nederlands. Jeugdliteratuur biedt daarnaast echter vele mogelijkheden bij andere vak- en vormingsgebieden. Informatieve boeken, fictieve verhalen en gedichten bieden samen een prachtige leeromgeving die het leesonderwijs verrijkt en ook nog zorgt voor verbreding en verdieping bij andere vakken. Zo kunnen leerlingen met jeugdliteratuur andere werelden verkennen, kennismaken met andere tijden of reflecteren op goed en kwaad, recht en onrecht. Jeugdliteratuur prikkelt de creativiteit, biedt leerlingen inzicht in gevoelens en ervaringen en daagt hen uit om op een andere manier naar de wereld te kijken.

Het symposium vindt plaats in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Aanmelden kan vanaf eind mei via onze site.

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2014 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566