Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

> BoekStart
>
Leesbevorderingsnieuws 0-4 jaar


Nieuwsbrief BoekStart
Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert u over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar). Inmiddels doen bijna alle Bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.


BoekStart

Vervolg op BoekStart: Het ideale kraamcadeau!
Naast het lenen van boekjes wil BoekStart de aanschaf van een eigen boekencollectie voor kinderen stimuleren. Daarom initieert BoekStart samen met Libris/Blz. een actie in de Libris- en Bladzijdeboekhandels als vervolg op de pilot in 2012: BoekStart: Het ideale kraamcadeau!. Alle Libris- en Bladzijdeboekhandels zijn geïnformeerd: 50 boekhandels hebben zich al aangemeld; binnenkort zullen ook de kinderboekwinkels worden benaderd. Deelnemende boekhandels krijgen een display, twee koffertjes, folders Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar, hoe doe je dat? en actiekaarten. De actie gaat vanaf eind september 2014 van start.

De BoekStartkaravaan van Nijkerk tot Middelburg
Op 18 juni 2014 stopte de BoekStartkaravaan in de Zeeuwse Bibliotheek Middelburg, de laatste van een reeks evenementen die in mei 2013 begon in Nijkerk. Inmiddels heeft de BoekStartkaravaan alle provincies bezocht. Kijk hier voor een impressie van 14 maanden BoekStartkaravaan ter ere van vijf jaar BoekStart: Kinderen houden van boeken!

Power Point presentaties BoekStart
De nieuwe Power Point presentatie voor ouders is voorzien van een aparte lijst met presentatietips. Daarnaast is er een Engelse versie van de Power Point presentatie BoekStart beschikbaar gekomen.

Digitale zomerkaart
Er is een nieuwe digitale kaart verschenen om ouders te attenderen op Bibliotheekbezoek en het lenen van boekjes. De focus ligt hierbij op voorlezen in de zomer.

Training Digidreumesen
De website digidreumes.nl biedt actuele informatie over geschikte digitale media om de kinderopvang te ondersteunen bij de inzet ervan. De bijbehorende training ondersteunt en inspireert pedagogisch medewerkers om media op een goede manier in te zetten. Stichting Digidreumesen en Sardes zijn op zoek naar goede trainers die een trainersnetwerk willen vormen. De training geeft een verdieping op het onderdeel digitale prentenboeken van de training Voorleescoördinator. Inmiddels is de eerste training gegeven: naar aanleiding hiervan wordt de training nog verder toegespitst op Bibliotheekmedewerkers. De trainingsdata zijn: 10 september en 1 oktober 2014, en 9 februari en 18 maart 2015. De bijeenkomsten zijn van 13.30 tot uiterlijk 16.30 met aansluitend een borrel. Enige mediavaardigheid is vereist. U kunt zich hier aanmelden.

BoekStart voor jou! nr 2
De nieuwe versie van BoekStart voor jou! voor ouders van jonge kinderen tot 4 jaar staat online. De digitale brochure met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen, multimedia en links naar filmpjes, achtergrondinformatie en interessante websites verschijnt viermaal per jaar. Plaats een link op de website van de Bibliotheek en/of in de nieuwsbrief of stuur hem gericht naar BoekStartouders. Ook kan de link in het kader van ouderbetrokkenheid doorgestuurd worden naar deelnemende kinderopvang die de link in haar nieuwsbrief en facebook kan zetten.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand drie nieuwe boekentips: een boek voor baby’s, een voor dreumesen en een voor peuters.


Leesbevorderingsnieuws 0-4 jaar

Projectenbank Leesplan.nl in G!DS
Leesplan.nl wordt inhoudelijk en qua vormgeving vernieuwd en gaat begin september 2014 online. De Projectenbank zal als ‘Leesbevordering landelijk aanbod’ worden ondergebracht bij G!DS: op Leesplan.nl komt een toegangspagina. Het is helaas niet mogelijk om de huidige projecten op Leesplan.nl die aan de kwalificatie ‘landelijk beschikbaar’ voldoen, in een keer over te zetten naar G!DS. Dit betekent dat alle betreffende organisaties hun projecten opnieuw moeten invoeren. Wanneer u dat voor 1 september doet, bent u er zeker van dat de duizenden gebruikers van Leesplan.nl ook in het nieuwe schooljaar uw project(en) kunnen vinden. U hoeft nu nog niets te ondernemen:
Annet Knol zal u verder informeren.

Taal en ouderbetrokkenheid door gemeente Amsterdam
Onder het motto ‘Taal begint thuis!’ stimuleert gemeente Amsterdam taalbevordering bij gezinnen. De gemeente geeft op de
website leuke en leerzame taaltips aan ouders om samen met hun kind aan de slag te gaan. De tips gaan over samen lezen, praten, zingen en spelen waarbij gebruik wordt gemaakt van boeken, apps, websites, knutsel- en spelideeën, en tv-programma’s. Bij de Taaltips staan ook activiteiten genoemd die ouders gezamenlijk kunnen uitvoeren rond taal, zoals het Taaltips Koffiemoment of de Verteltas. De website is niet alleen interessant voor ouders in Amsterdam. Ook voor ouders elders in het land is de website enthousiasmerend en informerend. Bekijk de site eens samen op een ouderbijeenkomst. Wellicht ontstaan er mooie initiatieven!


BoekStart vormt het begin van de doorgaande leeslijn met als vervolg de Bibliotheek op school PO/VO. Kijk hier voor de nieuwsbrief van de Bibliotheek op school PO om Bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de Bibliotheken, primair onderwijs en overheid. Kijk ook op twitter#dbos. 

Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of heeft u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

boekstart.nl, boekstartpro.nl, kunstvanlezen.nl, debibliotheekopschool, leesplein.nl, siob.nl, lezen.nl en debibliotheken.nl

 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel en e-mail adres aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2014 BoekStart - boekstartpro.nl