Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

> De Nationale Voorleesdagen
>
BoekStart
>
Leesbevorderingsnieuws 0-4 jaar


Nieuwsbrief BoekStart
Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert u over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar). Inmiddels doen bijna alle Bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.


De Nationale Voorleesdagen

Voorleesontbijt 2015: bekende vaders lezen voor
Op woensdag 21 januari start de twaalfde editie van De Nationale Voorleesdagen. In heel Nederland begint de dag op peuterspeelzalen en scholen met het Nationale Voorleesontbijt, waarbij dit jaar vooral bekende vaders voorlezen. Onder anderen uit het Vaders Voor Lezen-elftal, maar ook politici als minister Blok (Wonen en Rijksdienst), staatssecretaris Dekker (OCW) en Van Rijn (Volksgezondheid). Dit jaar staan de vaders centraal omdat zij doorgaans minder voorlezen dan moeders. Kijk hier voor het overzicht van alle bekende Nederlanders die voorlezen tijdens het Nationale Voorleesontbijt.

BoekStart voor jou! nr 4
De nieuwe aflevering van BoekStart voor jou! staat online, met de nieuwste boeken- en multimediatips voor 0-4 jaar. Met De Nationale Voorleesdagen in zicht (21-31 januari) is er speciaal aandacht voor voorlezen, zowel interactief als digitaal. Ook zijn er specials over digitale prentenboeken en over voorlezen aan kinderen van verschillende leeftijden tegelijk. Plaats een link op de website van de Bibliotheek en/of in de nieuwsbrief of stuur hem gericht naar BoekStartouders. Ook kan de link in het kader van ouderbetrokkenheid doorgestuurd worden naar deelnemende kinderopvang die de link in hun nieuwsbrief kan zetten.


 BoekStart

SIOB naar Koninklijke Bibliotheek
Vanaf 1 januari 2015 zijn de taken van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) geïntegreerd in de dienstverlening van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Dit betekent dat het programma Kunst van Lezen, waarvan BoekStart deel uitmaakt, nu wordt gecoördineerd door Stichting Lezen (Marijke Bos) en de Koninklijke Bibliotheek (Julienne van den Heuvel). Meer informatie.

Congres BoekStart: begin vroeg met boeken
Het wetenschappelijk onderzoek door Heleen van den Berg naar de effecten van BoekStart, onder leiding van prof. dr. A. Bus van de Universiteit Leiden, is onlangs afgerond. Op het congres BoekStart: begin vroeg met boeken worden de resultaten bekend gemaakt. De opbrengsten van vroeg beginnen met voorlezen worden gedeeld en er wordt gezamenlijk gekeken naar effectieve manieren voor de borging van BoekStart in (gemeentelijk) beleid. Het congres vindt plaats op maandag 9 februari 2015 in de Bibliotheek Den Haag. Informeer hier naar mogelijkheid tot deelname.

BoekStart op de Negenmaandenbeurs
Ook dit jaar staat BoekStart met een stand op de Negenmaandenbeurs, die wordt gehouden van 25 februari t/m 1 maart in Amsterdam RAI. Elly van der Linden (Bureau Leesbevordering & Taalstimulering 0-7 jaar) en Lea Kessels (Kinderboekenweb) zijn aanwezig om met kleintjes boekjes te kijken en te spelen. Dit vormt een goede aanleiding om met de ouders te praten over hun ervaringen met boekjes en lezen met hun kind. Speciaal voor de beurs zijn er sleutelhangers met het BoekStartlogo gemaakt om uit te delen.

Bestellen BoekStartkoffertjes
Dit jaar wordt door het ministerie van OCW een besluit genomen over het continueren van BoekStart na 2015. Om grote voorraden BoekStartkoffers in de Bibliotheken te voorkomen, kunnen er maximaal 160 koffers per kwartaal worden besteld via de BoekStartbestellijst. Grote steden kunnen een verzoek voor een hogere oplage mailen naar Buro Extern.

Grote vraag naar brochure Spelend leren
In de Week van de Mediawijsheid werd op 26 november de brochure Spelend leren. Digitale Media 2-4 jaar gepresenteerd. De brochure, tot stand gebracht in een samenwerking van SIOB/BoekStart en Kennisnet/Mijn Kind Online, richt zich op de kinderopvang maar is ook waardevol voor ouders. Binnen twee weken had de oplage van 5.000 exemplaren zijn weg gevonden; de brochure is nu weer leverbaar via de BoekStartbestellijst.

Nieuw kofferboekje
Er is weer een nieuw boekje voor in het BoekStartkoffertje: de hardkartonnen uitgave Poesje Mauw mét cd, van Mies van Hout (Lemniscaat). Al een kindje lid in het gezin? Elk halfjaar nieuwe boekjes maakt dat het koffertje ook voor een volgende baby leuk is. Communiceer dit naar de ouders! Op boekstart.nl is van alle kofferboekjes een Boekidee te vinden. Kijk hier voor Poesje Mauw.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand drie nieuwe boekentips: een boek voor baby’s, een voor dreumesen en een voor peuters. Er zijn ook Friese boekentips.


Leesbevorderingsnieuws 0-4 jaar

Lezen Centraal 2015: ‘De lezer van nu. Over aan- en afhakers’
Op 25 maart 2015 organiseert Stichting Lezen haar jaarlijkse congres Lezen Centraal in Muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Centraal staat de vraag wat de doorgaande leeslijn de lezer van nu te bieden heeft; wie haakt aan en voor wie is de kans op afhaken groot? In het plenaire programma zullen sprekers van naam hun visie op het onderwerp met u delen: onder anderen filosoof Coen Simon en Johan van Isegem, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde van de KU Leuven. Kinderboekenambassadeur Jacques Vriens sluit zijn ambtsperiode af met een terugblik en de nieuwe Kinderboekenambassadeur zal worden geïnstalleerd. Binnenkort wordt het volledige programma bekend gemaakt.

Videoregistratie ‘Praten over boeken’ door Aidan Chambers
Zaterdag 13 september 2014 vond de zesde Middag van het Kinderboek plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Het thema was ‘Internationaal’. Bekijk hier de videoregistratie van de lezing ‘Praten over boeken’ van eregast Aidan Chambers en hier de workshop.


BoekStart vormt het begin van de doorgaande leeslijn met als vervolg de Bibliotheek op school PO/VO. Kijk hier voor de nieuwsbrief van de Bibliotheek op school PO om Bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de Bibliotheken, primair onderwijs en overheid. Kijk ook op twitter#dbos. 

Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of heeft u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

boekstart.nl, boekstartpro.nl, kunstvanlezen.nl, debibliotheekopschool, leesplein.nl, siob.nl, lezen.nl, debibliotheken.nl, kb.nl

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel en e-mail adres aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2015 BoekStart - boekstartpro.nl