Nieuwsbrief

24 maart 2017

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Nieuwe Lezen: nr. 1, 2017
  • Verdiepend onderzoek naar lees- en mediagedrag in Nederland
  • Digitale verhalen: stop de persen?
  • Ik wil een prentenboek!

Lezen 1, 2017

In dit nummer een gesprek over wetenschappelijk onderzoek naar de opbrengsten van lezen. Is lezen voor je plezier ook ergens goed voor? 
Een interview met Herman Koch die dit jaar het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven schreef.
Hulp bij voorlezen gaat over het voorlezen aan heel jonge kinderen. Recent zijn door BoekStart samen met Stichting Taalvorming voorleesfilmpjes ontwikkeld die de deskundigheid van professionals moeten helpen vergroten.
Lezers en niet-lezers uit de derde klas van het voortgezet onderwijs vertellen over hun leesgedrag.
Toin Duijx, secretaris van de Nederlandse afdeling van de International Board on Books for Young people (IBBY) over het belang van bruggen bouwen: Kinderboeken voor een betere wereldorde. En nog veel meer interessants over lezen en leesbevordering >>.


Verdiepend onderzoek lees- en mediagedrag

De boekensector start in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een onderzoek naar het leesgedrag van Nederlanders en hoe het samenhangt met hun overige mediagebruik. Hiermee wordt de vraag beantwoord of en hoe lezen concurreert met andere vormen van tijdsbesteding, welke typen lezers er zijn en wat verschillen zijn tussen digitaal lezen en van papier lezen. De resultaten van ‘Lees:Tijd’ worden naar verwachting gepresenteerd in januari 2018. Het onderzoek wordt vanuit de sector gedragen door Stichting Lezen, CPNB, KB en KVB Boekwerk (namens uitgevers en boekverkopers). Lees verder op de site.


Digitale verhalen

Naast het papieren boek komen er steeds meer digitale verhaalvormen. Wat betekent dat voor makers en producenten van literatuur? Daarover ging de expertmeeting ‘Visies op digitaal vertellen’ van het Nederlands Letterenfonds en Stichting Lezen op woensdag 22 maart. Lees een eerste kort verslag op onze website. Een uitgebreidere versie volgt later.


Ik wil een prentenboek!

In navolging van de succesvolle boekhandelsactie Geef mij maar een boek! start op 7 april voor jonge kinderen Ik wil een prentenboek! Ieder jaar zal er een opnieuw uitgegeven prentenboekklassieker verschijnen voor slechts 2 euro. Voor de eerste editie is gekozen voor De Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler. In samenwerking met bibliotheken en onderwijsinstellingen organiseren boekhandels in het hele land activiteiten rond deze actie. Ook Stichting de Voorleesexpress is bij de actie betrokken. Lees meer op Ik wil een prentenboek.  

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2017 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566