Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
NIEUWSBRIEF VOOR JEUGDSPECIALISTEN         NR 7 / 2012

> Nieuwsbrief Kunst van Lezen
>
BoekStart
>
De Bibliotheek op school PO/VO
> Cultuurhistorische canon
>
Leesbevorderingsnetwerken
> Ander leesbevorderingsnieuws


Nieuwsbrief Kunst van Lezen
Deze maandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geďnteresseerden informeert u over het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze elke maand persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar).

BoekStart Inspiratiedag 2012BoekStart Inspiratiedag een succes
Meer dan 200 bibliotheekmedewerkers waren 13 september 2012 aanwezig op de BoekStart Inspiratiedag in Amsterdam RAI. Onder leiding van dagvoorzitter Pjotr van Lenteren (Volkskrant) wisselden interessante sprekers elkaar af. Er werden veel praktische ervaringen gedeeld en er werd volop genetwerkt. De borging van BoekStart in het beleid van de bibliotheek bleek essentieel. De deelnemers gaven een 7,3 (op een schaal van 1 t/m 10) op de vraag of men dacht dat BoekStart over tien jaar nog bestaat. Met ook nog een expositie over de geschiedenis van BoekStart en alle materialen, was de Inspiratiedag een succes! Klik hier voor de presentaties.

WePboek gratis voor alle openbare bibliotheken
Het Kinderopvangfonds heeft WePboek ontwikkeld om elk kind in Nederland optimale kansen te geven op taal- en sociaal-emotioneel gebied. In het kader van BoekStart hebben Stichting Lezen en het SIOB Het Kinderopvangfonds gevraagd om WePboek voor alle openbare bibliotheken te financieren. Dit verzoek is gehonoreerd: Het Kinderopvangfonds stelt 1.000 pakketten beschikbaar om de samenwerking tussen de bibliotheken en de kinderopvang te stimuleren. Lees meer.

BoekStartEnVerder 6
Onlangs is de nieuwe halfjaarlijkse brochure BoekStartEnVerder voor ouders verschenen met ditmaal aandacht voor digitale peuter- en prentenboeken en thematische rubrieken over voelboekjes en ‘naar de kapper’. De brochure is een middel om ouders en partners in uw netwerk adequaat over BoekStart te informeren.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand drie nieuwe boekentips: een boek voor baby’s, een voor dreumesen en een voor peuters. Kijk hier.
 
 De Bibliotheek op school PO/VO
Kunst van Lezen stimuleert duurzame samenwerking voor leesbevordering tussen bibliotheken en onderwijs; zowel basisscholen (PO) als middelbare scholen (VO). Voor basisscholen hebben Stichting Lezen en SIOB in 2012 gekozen voor een landelijke aanpak vanuit de bibliotheeksector. Kunst van Lezen ondersteunt deze aanpak met inzet van mensen en middelen. Een speciaal samengesteld team is aangesteld om de Bibliotheek op school PO namens SIOB uit te werken en begin 2013 te presenteren. Voor nieuws over dit programma zie de speciale nieuwsbrief van de Bibliotheek op school. 

Nieuwsbrief de Bibliotheek op school
Kijk hier voor de nieuwsbief van de Bibliotheek op school om bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs en overheid. Kijk ook op twitter.

De Weddenschap weer van start
De Weddenschap, het leesbevorderingsproject voor het vmbo, gaat na een succesvol pilotjaar opnieuw van start. De Weddenschap loopt van 19 september 2012 tot en met 20 maart 2013. De lancering van het project vindt plaats op 18, 19 en 20 september op verschillende plekken in Nederland. Op deweddenschap.nl is een knop community waar intermediairs zich kunnen aanmelden voor de Facebookgroep Lezen in het vmbo met nieuws over lezen in het vmbo en waar mensen met elkaar in gesprek kunnen over dit onderwerp. Lees meer.Cultuurhistorische canon
Kunst van Lezen heeft aan de 50 vensters van de Cultuurhistorische canon van Nederland (jeugd)boeken gekoppeld.

Canon van NederlandLaatste halte canonkaravaan: 31 oktober in Amersfoort
Afgelopen seizoen de canonkaravaan gemist? Er is nog een kans! Op woensdag 31 oktober 2012 houdt de canonkaravaan nog eenmaal halt. Het markante gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort opent een dag lang zijn deuren. Lees meer.

Voorleeswedstrijd Pabo's 2013
In het kader van het Jaar van het Voorlezen hebben alle Pabo's in week 35 een gratis deelnamepakket ontvangen voor de Voorleeswedstrijd Pabo’s 2013. Het thema is ‘Kleurrijk Nederland’ met als bijbehorende cultuurhistorische canonvensters: ‘Veelkleurig Nederland’, ‘Suriname en de Nederlandse Antillen’ en ‘Slavernij’. Om verzekerd te zijn van de ondersteuning van bibliotheken en de vergoeding voor auteursbezoeken is het nodig dat scholen die willen deelnemen zich aanmelden via voorleeswedstrijdpabo.nl.

Serie Terugblikken compleet
Educatieve Uitgeverij Delubas heeft deze zomer de laatste tien boeken in de serie Terugblikken uitgebracht. Hiermee is een serie van vijftig jeugdboeken compleet die de gehele canon van de Nederlandse geschiedenis beslaat. Als bibliotheek kunt u deze serie opnemen naast de andere boeken van de canon. Lees meer.Leesbevorderingsnetwerken
Kunst van Lezen werkt aan een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale netwerken leesbevordering.

Bouwstenen LeesbevorderingenBouwstenen voor leesbevordering
CINOP is in opdracht van het Steunpunt Taal en Rekenen mbo in 2012 gestart met het vervolgproject Bouwstenen voor leesbevordering, gericht op verdere versterking van de beroepscompetenties voor lezen en leesbevordering van studenten Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent. Centraal in het project staat het bouwen aan een structurele samenwerking tussen mbo-scholen en bibliotheken: gebruikmaken van elkaars expertise, netwerken en materialen.

Monitor als strategisch instrument
Kees Broekhof (Sardes), Thomas van Dalen (organisatiestrateeg) en Lea Kessels (Kunst van Lezen) hebben een meetinstrument ontwikkeld, waarmee de maatschappelijke meerwaarde van schoolbibliotheken wordt gemeten. Primair is het gebouwd vanuit educatief oogpunt, maar bibliotheken kunnen het ook als een strategisch instrument benutten. Lees meer.Ander leesbevorderingsnieuws

De aarzelende lezer over de streep
Op 8 november 2012 vindt in pakhuis de Zwijger in Amsterdam het tweejaarlijks wetenschappelijk congres van Stichting Lezen plaats: De aarzelende lezer over de streep. Stichting Lezen wil laten zien hoe breed het terrein van de leesbevordering is geworden: er wordt ingezoomd op factoren die voor het realiseren van een goede leesontwikkeling van groot belang zijn – en daarmee ook op factoren die daarvoor een barričre kunnen vormen. Hierbij komen ook nieuwe ontwikkelingen in het leesdomein aan de orde.

De Nationale Voorleesdagen 2013
Het Prentenboek van het Jaar Nog 100 nachtjes slapen van Milja Praagman staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen, die plaatsvinden van 23 januari tot en met 2 februari 2013. Rondom dit prentenboek is door Cubiss een project ontwikkeld en rond de tien genomineerde prentenboeken een toolkit.

Boek-O-matic
ProBiblio ontwikkelde voor bibliotheken een mediawijs programma voor kinderen van 2,5-4(+) jaar: boek-O-matic - zelf verhalen maken en digitaliseren. Peuters en kleuters maken hun eigen verhaal door het plakken van getekende verhaalelementen op een vertelstrook. Elk verhaal kan worden opgenomen met een iPad, waarbij het kind zelf vertelt. Hierna kan het filmpje op het speciale boek-O-matic kanaal op YouTube worden gepubliceerd. Bibliotheken kunnen een pakket bestellen in twee varianten: een gericht op mediawijsheid en een gericht op De Nationale Voorleesdagen.

KindermediagidsKindermediagids
Ter gelegenheid van de Kindermediaweek 2012 hebben Mediasmarties en Het Kinderopvangfonds De Kindermediagids ontwikkeld. De gids bevat tips en een selectie uit het (digitale) aanbod van media voor kinderen van 1-5 jaar met leeftijdsadvies / ontwikkelingsstadium. De gids is in de eerste week van september in Nederland verspreid. Lees meer.

Spinternet
De onlangs gelanceerde website Spinternet leert jonge kinderen van 3-7 jaar spelenderwijs het ABC op het gebied van mediawijsheid, te beginnen met internet. Spinternet is opgezet als leerzame media-activiteit voor peuters en kleuters om samen met hun ouders, leerkracht of begeleider te ondernemen, zowel thuis, op school, als in de bibliotheek.Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of hebt u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar
nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.boekstartpro.nl, www.leesplein.nl, www.debibliotheekopschool.nl www.siob.nl, www.lezen.nl en www.debibliotheken.nl

 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2012 Kunst van Lezen - www.kunstvanlezen.nl