Nieuwsbrief

16 maart 2015

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Dag van de Jonge Jury woensdag 15 april
  • Els Beerten houdt Annie M.G. Schmidtlezing 2015
  • De Weddenschap: nog twee maanden te gaan
  • Audiolezen biedt Nederlanders met leesbeperking toegang tot geschreven informatie en lectuur

Dag van de Jonge Jury woensdag 15 april: er zijn nog kaartjes

Wie o wie wint de prijs van de Jonge Jury van dit jaar? Op woensdag 15 april, De Dag van de Jonge Jury, weten we op welk boek het meest is gestemd door jongeren van 12 tot 16 jaar. Het aantal uitgebrachte stemmen is dit jaar ongekend hoog. Er kan helaas niet meer gestemd worden, maar De Dag van de Jonge Jury meemaken kan nog wel. Er is nog plek voor enkele klassen. Wees er snel bij! Aanmelden kan via de website.
Voor wie de Dag van de Jonge Jury nog nooit heeft meegemaakt: het is een spetterend leesfestival dat volledig draait om schrijvers en hun boeken. Een dag vol interviews, voordrachten en workshops met als hoogtepunt de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury 2015. De Dag van de Jonge Jury is dit jaar in TivoliVredenburg in Utrecht op nog geen 5 minuten lopen van Utrecht Centraal Station. De dag duurt van 11:00 – 15:00 uur.


Els Beerten houdt Annie M.G. Schmidtlezing 2015

Op woensdag 20 mei houdt Els Beerten in het Kinderboekenmuseum in Den Haag de zestiende Annie. M. G. Schmidtlezing. De Vlaamse Els Beerten (Hasselt 1959) debuteerde in 1987 met Scènes. Haar werk is geschreven in geraffineerde taal en getuigt van diepgaand psychologisch inzicht. Voor Lopen voor je leven ontving ze de Gouden Zoen en Allemaal willen we de hemel, een bijzondere roman over de Tweede Wereldoorlog werd vele malen bekroond, onder meer met de Nienke van Hichtum-prijs. In september 2014 verscheen haar nieuwste werk: Éen mens is genoeg.
De Annie M.G. Schmidtlezing is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Veel bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Marita de Sterck, Edward van de Vendel en Gideon Samson. Met het opheffen van de Annie M.G. Schmidt-leerstoel voor kinder- en jeugdliteratuur in Leiden in 2013 dreigde er een einde te komen aan de lezing. Dankzij het Kinderboekenmuseum kon de traditie worden voortgezet. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds en de Stichting IBBY-Nederland, onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd wordt.
De avond begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en wordt gehouden in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Toegang bedraagt € 8,50. Het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten zijn online te bestellen via www.kinderboekenmuseum.nl. Voor meer informatie: maaike.kramer@letterkundigmuseum.nl


De Weddenschap: nog twee maanden te gaan

Het vierde seizoen van De Weddenschap, dé leescampagne voor vmbo en mbo, heeft inmiddels al 3.300 deelnemers. Bij De Weddenschap dagen drie bekende Nederlanders leerlingen uit in een half jaar tijd minimaal drie boeken te lezen. Dat doen zij zelf ook. De BN’ers van dit jaar zijn rapper Typhoon, presentator Klaas van Kruistum en actrice Toprak Yalçiner. De populairste schrijver onder deelnemers van De Weddenschap is al jaren Carry Slee. Dat is dit jaar niet anders. Vooral haar boek Spijt! doet het goed. Maar ook Een weeffout in onze sterren (John Green), De hongerspelen (Suzanne Collins) en Het leven van een loser, een hondenleven (Jeff Kinney) worden veel gelezen en niet te vergeten de boeken van Mirjam Mous (Boy 7 en Password). Meedoen met De Weddenschap kan nog t/m 8 mei a.s. Wie drie boeken heeft gelezen maakt kans op een van de vele prijzen. De hoofdprijs is een iPad. Voor meer informatie kijk op www.deweddenschap.nl of neem contact op met pvanduijvenboden@lezen.nl.


Vlnr: Typhoon, Klaas en Toprak bij de aftrap van De Weddenschap in Nemo.


Audiolezen biedt Nederlanders met leesbeperking toegang tot geschreven informatie en lectuur

Op vrijdag 13 maart lanceerde Stichting Aangepast Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, Stichting Dedicon en CBB de campagne Audiolezen.
Meer dan een miljoen Nederlanders kampen met een leesbeperking. Zo telt ons land ruim 600.000 dyslectici en ongeveer 300.000 slechtzienden. De verwachting is dat vanwege de vergrijzing het aantal Nederlanders met een leesbeperking toeneemt. Om deze groep ook in de nabije toekomst volwaardig mee te laten komen in onze geletterde maatschappij hebben bovengenoemde organsiaties de handen ineen geslagen om Audiolezen meer toegankelijk te maken. Dat doen ze in drie stappen: meer bekendheid geven aan deze leesvorm, Audiolezen meer toegankelijk te maken via de website, en het gebruikersgemak te vergroten via een speciale app. Via de website audiolezen.nl kunnen mensen die bijvoorbeeld blind, slechtziend of dyslectisch zijn, op een laagdrempelige manier kennismaken met de collectie van Stichting Aangepast Lezen. Deze collectie bestaat uit ruim 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken versies van populaire kranten en tijdschriften. Dit brede aanbod is exclusief beschikbaar voor mensen met leesbeperking. Kijk voor meer informatie op www.audiolezen.nl.

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2015 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566