Nieuwsbrief

11 oktober 2013

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Nieuwe Jaar van het Voorlezen-commercial
  • Cursus Open Boek Pabo
  • Congresbundel: De aarzelende lezer over de streep
  • Lezen meten
  • Kwestie van Lezen: drie nieuwe brochures
  • Voorleesestafette Erik of het klein insectenboek
  • LeesCase
  • Sinterklaas
  • Schrijfwedstrijd Voorlezen maakt alles...

Jaar van het Voorlezen-commercial

Vanaf 1 oktober, Internationale Dag van de Ouderen is de nieuwe Jaar van het Voorlezen-commercial op televisie te zien. In deze commercial zien we ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen Ruben Nicolai voorlezen aan ouderen. Ook de eerdere commercials, met ambassadeurs Merel Westrik en Gerda Havertong worden opnieuw uitgezonden. De drie spotjes zijn twee weken op NL 1, 2 en 3 en een maand op alle regionale televisiezenders te zien. De commercials laten zien dat voorlezen alles leuker, mooier en lekkerder maakt én dat iedereen voorgelezen kan worden. Bekijk de commercial op de site. 


Cursus Pabo Open Boek

Op 4 oktober heeft Paul van Meenen, onderwijswoordvoerder voor D66 in de Tweede Kamer, de cursus Open Boek Pabo in ontvangst genomen.
Open Boek Pabo is een minor leesbevordering die toekomstige leerkrachten de mogelijkheid geeft zich te specialiseren in leesbevordering. Lees verder op de site.
 


De aarzelende lezer over de streep

De aarzelende lezer over de streep is het resultaat van het wetenschappelijk congres van Stichting Lezen eind 2012. De auteurs belichten in de gebundelde bijdragen verschillende aspecten van de leesontwikkeling van aarzelende lezers. Lees verder >>


Lezen meten

Jongens lezen minder dan meisjes en vinden lezen ook minder leuk. Ook komen ze minder vaak in de bibliotheek. Dat zijn enkele uitkomsten van een analyse van het leesgedrag van meer dan 30.000 basisschoolleerlingen die deelnemen aan de Monitor de Bibliotheek op school. De analyse is, in opdracht van Kunst van Lezen, uitgevoerd door Kees Broekhof en Maryse Broek van Sardes. De resultaten zijn verschenen onder de titel Lezen meten - een basis voor beleid. Lees verder >> 


Kwestie van Lezen

In de brochurereeks Kwestie van Lezen zijn drie nieuwe deeltjes verschenen. Deel 4. Voorlezen in de kinderopvang, deel 5. De leesomgeving en deel 6. Voorlezen stimuleren in meertalige gezinnen. De serie belicht aspecten van leesbevordering en biedt achtergronden en praktische tips voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Meer informatie en bestellen via de site.


13 november: Voorleesestafette Erik of het klein insectenboek

In de centrale bibliotheek in Rotterdam lezen bekende Erikken tussen 13.30 uur en 20.00 uur Erik of het klein insectenboek integraal voor. De Voorleesestafette wordt georganiseerd in het kader van het Jaar van het Voorlezen. In de maand november staat de klassieker van Godfried Bomans (1913-1971) centraal tijdens de campagne Nederland Leest. De Voorleesestafette wordt gepresenteerd door Philip Freriks, ambassadeur van Nederland Leest en door voorleesambassadeur Merel Westrik. Welke Erikken allemaal voorlezen vind je op de site.


Bang voor fictie in het vmbo?

Denkt u ook dat fictielezen en vmbo-leerlingen elkaar niet verdragen? LeesCase helpt u uit de droom. LeesCase betekent: elke maand een nieuw, zorgvuldig geselecteerd boekfragment met uitdagende verwerkingsvormen. Eerst wordt het fragment voorgelezen, daarna volgt een klassengesprek aan de hand van de trits begrijpen, beleven en waarderen. Voor de vervolgles kiezen de leerlingen uit uitdagende verbeeldingsopdrachten. In de al verschenen afleveringen staan populaire boeken centraal als Offline van Caja Cazemier, Wraak van Daniëlle Bakhuis, Black-out van Tineke Hendriks, Tafel 7: 3 cola! van Marion van de Coolwijk en Ik kan nog steeds niet vliegen van Anna Woltz. In een schooljaar lezen de leerlingen minstens één keer het hele boek. Meer informatie op www.leescase.nl. Of stuur een mail. LeesCase is ontwikkeld in samenwerking met Stichting Lezen.


Sinterklaas voorleesfeest met Dieuwertje Blok 

Ter ere van het Jaar van het Voorlezen organiseert de Leescoalitie een Sinterklaas Voorleestournee met Dieuwertje Blok. In de maand november reist Dieuwertje het hele land door om verhalen uit Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek voor te lezen. In alle provincies bezoekt Dieuwertje Blok een bibliotheek en een boekhandel. Kijk op de site voor meer informatie.


Schrijfwedstrijd “Voorlezen maakt alles…”

In samenwerking met Literair Nederland organiseert de Leescoalitie de schrijfwedstrijd “Voorlezen maakt alles…”. Niemand minder dan schrijver Philip Huff is voorzitter van de jury. De beste verhalen zullen worden voorgedragen door acteurs, tijdens de Culturele Zondag op bezoek bij het boek op 3 november in Utrecht.  

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2013 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566