Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
NIEUWSBRIEF VOOR JEUGDSPECIALISTEN         NR 3 / 2011

> Nieuwsbrief Kunst van Lezen
>
BoekStart
>
Bibliotheek op de Basisschool
> Cultuurhistorische canon
>
Leesbevorderingsnetwerken
> Ander leesbevorderingsnieuws


Nieuwsbrief Kunst van Lezen
Deze maandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert u regelmatig over het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen. Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze elke maand persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.


 


BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar). 

Persbijeenkomst BoekStart
Op maandag 11 april vindt een feestelijke persbijeenkomst plaats over de landelijke voortgang van BoekStart in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Ook deze bibliotheek start met BoekStart: de 500ste vestiging! Tijdens de officiële opening overhandigt Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer, BoekStartkoffertjes aan een aantal bekende Nederlanders. Wilt u hierbij aanwezig zijn? U kunt zich hier aanmelden.

BoekStartEnVerder
Onlangs is de nieuwe halfjaarlijkse brochure BoekStartEnVerder voor de intermediair verschenen. Er staan voorbeelden in van wat u ouders met hun jonge kinderen kunt bieden als zij de bibliotheek bezoeken. De brochure is tevens een middel om de kinderopvang en andere partners in uw netwerk adequaat over BoekStart te informeren. Tijdens het Kinderopvangcongres op 23 maart jl., waar BoekStart present was met een stand, bleek er behoefte bij kinderdagverblijven aan zo'n brochure vol met de nieuwste boeken, ideeën om met boeken te werken en specials.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand nieuwe boekentips voor ouders en bemiddelaars. De Boekentip voor april is het fotoboekje Zie je ons? met zwart-wit foto’s van de hele familie.Bibliotheek op de Basisschool
Kunst van Lezen stimuleert duurzame samenwerking voor leesbevordering tussen bibliotheken en basisscholen.

Van Bibliobus naar schoolbibliotheek
In Zuid Oost Friesland, in de gemeente Opsterland, moest enkele jaren geleden de Bibliobus verdwijnen. Als compensatie plaatste de bibliotheek in alle scholen in de regio een kast met boeken. Meer...

 

D66: alle Rotterdamse scholen een bibliotheek
D66 wil dat álle basisscholen van Rotterdam een kans krijgen op een bibliotheekvoorziening, naar het voorbeeld van ’s-Hertogenbosch. De fractie van D66 wil op deze manier bij kinderen het lezen en de taalvaardigheid bevorderen. Meer... 
  Cultuurhistorische canon
Kunst van Lezen heeft aan de 50 vensters van de Cultuurhistorische canon van Nederland jeugdboeken gekoppeld.

Pabo Voorleeswedstrijd
Op 18 mei is de landelijk finale van de Pabo Voorleeswedstrijd. Dit jaar staat de wedstrijd in het teken van de Cultuurhistorische canon. Tien pabo-studenten, winnaars van de wedstrijd op hun school, strijden om de titel ‘Best voorlezende juf/meester (in opleiding)’. Voorinschrijven kan hier.

Canonkaravanen schooljaar 2011 – 2012
Komend schooljaar trekt de canonkaravaan weer door heel Nederland. Kunst van Lezen grijpt deze gelegenheid aan om de bij de canon behorende jeugdboeken onder de aandacht te brengen. Kijk hier voor data en plaatsen.


 

Leesbevorderingsnetwerken
Kunst van Lezen werkt aan een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale netwerken leesbevordering.

Vooraankondiging
Op 21 april verschijnen twee Kunst van Lezen brochures over leesbevorderingsnetwerken. Een brochure is een iets geactualiseerde herdruk van de brochure Het plezier in lezen staat voorop, de andere brochure heet Werken aan Netwerken. Een strategie voor bibliotheek en leesbevordering. Alle bibliotheken krijgen een exemplaar van deze twee brochures toegestuurd.
 Ander leesbevorderingsnieuws

Leesplan.nl
Tijdens Lezen Centraal, het jaarlijkse symposium van Stichting Lezen dat op dinsdag 22 maart jl. plaatsvond onder de titel Van BoekStart tot Boekenweek, werd de website Leesplan.nl gelanceerd: dé website voor leesbevordering, die scholen en kinderopvang houvast biedt voor een structurele aanpak. Lees hier een interview met Roos Wolters, een van de projectleiders van Leesplan.nl.

Jongerenliteratuurplein
Jongeren en lezen, een onmogelijke combinatie? Niet als jongeren het juiste boek in handen krijgen. En als ze ontdekken dat boeken over henzelf gaan. Op het nieuwe Jongerenliteratuurplein kunnen zij terecht voor literatuur die bij hen past. De website is een nieuw onderdeel van Leesplein en een gratis online service van Bibliotheek.nl.

Studiedag Vakberaad
De Studiedag Vakberaad vindt dit jaar plaats op 24 mei 2011 met als thema Een dag uit het leven van een jeugdbibliothecaris. Het Landelijk Vakberaad Jeugdbibliotheekwerk wil met deze studiedag laten zien hoe veelzijdig en creatief het vak is. Bovendien biedt dit een gelegenheid om belangrijke actuele onderwerpen voor het voetlicht te halen.

Cursus Oordelen over kinder- en jeugdboeken
Veel mensen hebben in hun werk te maken met kinderen en boeken. Van hen wordt verwacht dat zij zich vlot kunnen oriënteren in het enorme aanbod van kinder- en jeugdboeken, en zich daarover een oordeel vormen. Niet iedereen is hierin geschoold. De cursus Oordelen over kinder- en jeugdboeken geeft de mogelijkheid zich op dit gebied te professionaliseren.

Zoleukislezen.nl
Op de nieuwe website Zoleukislezen.nl van uitgeverij Zwijsen staat het stimuleren van leesplezier in het basisonderwijs centraal.  Er is veel aandacht voor het opbouwen van een goede boekencollectie en het belang van (iedere dag) vrij lezen.Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of hebt u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar
nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.leesplein.nl, www.siob.nl, www.lezen.nl en www.debibliotheken.nl
 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2011 Kunst van Lezen - www.kunstvanlezen.nl