Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
NIEUWSBRIEF VOOR JEUGDSPECIALISTEN         NR 5 / 2013

> Nieuwsbrief Kunst van Lezen
>
BoekStart
>
De Bibliotheek op school PO/VO
> Cultuurhistorische canon
>
Leesbevorderingsnetwerken
> Ander leesbevorderingsnieuws


Nieuwsbrief Kunst van Lezen
Deze maandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geďnteresseerden informeert u over het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen. Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze elke maand persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar). Inmiddels doet ruim 90% van de bibliotheken mee!

BoekStart Babyboekje van het Jaar bekend
Uit vijf nominaties is nijntje en de wilde dieren van Dick Bruna (Mercis Publishing) verkozen tot BoekStart Babyboekje van het Jaar 2013. Ruben Nicolai, ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen 2013, ontving een exemplaar. Deze nieuwe boekenprijs richt zich op de allerjongste categorie: 0-1,5 jaar. Lees meer.

Aftrap BoekStartkaravaan in Nijkerk groot succes
BoekStart bestaat vijf jaar: om dit te vieren trekt de BoekStartkaravaan het hele land door, met als thema ‘Baby’s houden van boeken!’. Op 22 mei vond de aftrap plaats in de Bibliotheek Gemeente Nijkerk door een voorlezende burgemeester Renkema. Er was onder meer een muzikaal optreden van Ageeth de Haan en ook de BoekStartbeer was van de partij. De volgende plaats die de BoekStartkaravaan aandoet is Hellevoetsluis op 12 juni. Lees meer.

BoekStart op tweede Jaarcongres: Leve het jonge kind!
BoekStart leverde een succesvolle bijdrage aan het congres voor professionals in de Jaarbeurs (Utrecht) op 28 mei jl. met een drukbezochte stand. Verder hielden Lea Kessels en Margriet Chorus een deelsessie met als titel 'Lezen vanzelfsprekend?', waarin BoekStart ook aan bod kwam. Lees meer.

BoekStart Baby Voorleesrecord in Bibliotheek Utrecht
Met het BoekStart Baby Voorleesrecord wil BoekStart het wereldrecord voorlezen aan baby’s vestigen. Onder leiding van Ruben Nicolai, ambassadeur van het Jaar van het Voorlezen, worden er zoveel mogelijk baby’s voorgelezen uit het BoekStart Babyboekje van het Jaar: nijntje en de wilde dieren. Het BoekStart Baby Voorleesrecord is bedoeld voor ouders met kinderen tot 1,5 jaar en vindt plaats in de Bibliotheek Utrecht op woensdag 26 juni. Lees meer.

Nieuwe kortingsbonnen
Op boekstart.nl zijn weer nieuwe kortingsbonnen beschikbaar: drie zomerse boeken voor de vakantieperiode! Voor de jongsten Fien en Milo aan zee (Pauline Oud, Clavis), voor dreumesen Fijne zomer, Muis! (Lucy Cousins, Leopold) en voor peuters Het gouden boek van de zee (diverse auteurs, Rubinstein). De bonnen zijn geldig van 1 mei - 1 augustus 2013. Kijk hier.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand drie nieuwe boekentips: een boek voor baby’s, een voor dreumesen en een voor peuters. Kijk hier.De Bibliotheek op school PO/VO
Kunst van Lezen stimuleert duurzame samenwerking op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid tussen bibliotheken en onderwijs; zowel voor basisscholen (PO) als voor middelbare scholen (VO). Stichting Lezen en SIOB werken samen met PSO's om de Bibliotheek op school PO landelijk uit te rollen. Kunst van Lezen coördineert dit strategisch.

Nieuwsbrief de Bibliotheek op school PO
Kijk hier voor de nieuwsbief van de Bibliotheek op school PO om bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs en overheid. Kijk ook op twitter#dbos.

De Bibliotheek op school in het vmbo: praktijkbeschrijvingen online
Het vervolgtraject van de Bibliotheek op school VO is in volle gang! Nog voor de zomervakantie verschijnt de nieuwe Kunst van Lezen-brochure over de samenwerking tussen bibliotheken en vmbo-scholen. Marleen Kieft (Oberon) heeft hiervoor zes lokale voorbeelden beschreven. Vooruitlopend op deze brochure zijn de praktijkbeschrijvingen, die veel informatie - en inspiratie - bieden voor uw bibliotheek of school, nu al te lezen. Lees meer.

Meer lees- en schrijfplezier leidt tot betere lees- en schrijfprestaties
Leerlingen die meer lees- en schrijfplezier hebben, leveren betere lees- en schrijfprestaties. Daarnaast leidt het gebruik van bepaalde lees- en schrijfstrategieën door sommige leerlingen eveneens tot betere lees- en schrijfresultaten. Dit blijkt uit het onderzoek van NWO-onderzoeker Ilona de Milliano (UvA). Lees meer.

Winnaar Read2Me!
Op woensdag 29 mei 2013 vond de landelijke finale plaats van de voorleeswedstrijd voor brugklassers: Read2Me! Zowel de vakjury als het publiek wees Nick van Rhee, Sondervick College (Noord-Brabant), aan als het grootste voorleestalent van Nederland. De landelijke finale was mogelijk dankzij een financiële bijdrage van Kunst van Lezen. Lees meer.Cultuurhistorische canon
Kunst van Lezen heeft aan de 50 vensters van de Cultuurhistorische canon van Nederland (jeugd)boeken gekoppeld.

Pabo Voorleeskampioen 2013
Nathalie Plantinga, Pabo HvA Kohnstammhuis (Amsterdam), heeft op 28 mei 2013 de landelijke finale van De Voorleeswedstrijd Pabo’s gewonnen en is hiermee een jaar lang de ‘Pabo Voorleeskampioen van Nederland’. Dit schooljaar was het thema: ‘Kleurrijk Nederland’ met als bijbehorende cultuurhistorische canonvensters en boekenlijsten: ‘Veelkleurig Nederland’, ‘Suriname en de Nederlandse Antillen’ en ‘Slavernij’. Lees meer.

Shortlist Thea Beckmanprijs 2013
Ieder jaar wordt aan een Nederlandse of Vlaamse auteur van het beste historische jeugdboek de Thea Beckmanprijs uitgereikt. Dit jaar dingen de boeken voor kinderen voor 12 jaar en ouder mee. Op 21 september zal Anna Woltz, winnaar van de Thea Beckmanprijs 2012, tijdens het schrijversweekend in themapark Archeon onthullen wie de prijs in ontvangst mag nemen. Lees meer.Leesbevorderingsnetwerken
Kunst van Lezen werkt aan een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale netwerken leesbevordering.

Conferentie Meer (voor)lezen, beter in taal in Utrecht toont meerwaarde van de bibliotheek
Op 29 mei organiseerden SIOB en Stichting Lezen (vanuit Kunst van Lezen) samen met Bibliotheek ServiceCentrum (BiSC) de conferentie Meer (voor)lezen, beter in taal. Doel van deze conferentie was het versterken van de samenwerking tussen bibliotheken, primair onderwijs en gemeenten op het gebied van leesbevordering. ‘Een gouden combinatie’, noemde gedeputeerde Mariëtte Pennarts die de conferentie opende, de samenwerking tussen bibliotheek en school. Lees meer.Ander leesbevorderingsnieuws

Nationaal Voorleeskampioen 2013
Mees van Santen uit Zwolle (11 jaar) heeft op 29 mei de twintigste, extra feestelijke, landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen, die bijgewoond werd door HKH Prinses Laurentien. Mees mag zich nu een heel jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen’ noemen en wordt daarnaast een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Via de vernieuwde website kan men zich opgeven voor de editie 2013-2014. Lees meer.

Pilot Module Jeugdliteratuur in HBO opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang (PMK)
Dit voorjaar is Hogeschool Windesheim gestart met de pilot Jeugdliteratuur voor de eerstejaars studenten PMK. Doel van de module is aankomende managers in de kinderopvang te overtuigen van nut en noodzaak van voorlezen en leesbevordering, en daarnaast handvatten te bieden hoe zij dat daadwerkelijk in de instelling vorm kunnen geven in beleid. Lees meer.

Kijken en spelen; de mediawereld voor baby’s, dreumesen en peuters
ProBiblio ontwikkelde een ouderbijeenkomst met het draaiboek Kijken en spelen; de mediawereld voor baby’s, dreumesen en peuters anno 2013. Met het draaiboek kunt u ouders van jonge kinderen goed en gericht advies geven over tablets, dvd’s en (digitale) prentenboeken. Lees meer.

Website Kinderboekenweek online
De website van de Kinderboekenweek 2013 is online. Tegelijk maakte organisator CPNB de titels en omslagen bekend van het Kinderboekenweekgeschenk en prentenboek van de Kinderboekenweek. In de bibliotheek krijgen nieuwe en bestaande leden het sportboekje Klaar voor de start! Boeken scoren met sporthelden cadeau. Lees meer.

Week van de Alfabetisering 2013: Boek je toekomst
De Week van de Alfabetisering wordt gehouden van 8 tot en met 14 september. Het thema geeft kernachtig weer dat lezen en schrijven essentieel is voor de invulling van de toekomst. ProBiblio geeft suggesties voor activiteiten in deze week.Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of hebt u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar
nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.boekstartpro.nl, www.leesplein.nl, www.debibliotheekopschool.nl www.siob.nl, www.lezen.nl en www.debibliotheken.nl

 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2013 Kunst van Lezen - www.kunstvanlezen.nl