Nieuwsbrief

19 juni 2014

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier

In deze nieuwsbrief

  • Lezen 2, 2014
  • NRO matchmakingsbijeenkomst
  • Lezen in de klas
  • Studiedag voor pabodocenten
  • Inktaap
  • De Weddenschap 2015

Lezen 2, 2014

In dit nummer een interview met Ineke Riem die met Zeven pogingen om een geliefde te wekken de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs heeft gewonnen. Verder Lezen voor de lijst: bovenbouwdocenten van verschillende vwo-scholen vertellen over hun zoektocht naar evenwicht. ‘Leesplezier en literatuurkennis kun je naast elkaar zetten, het hoeft niet over elkaar heen.’ En lezen jongeren minder? Acht boekverslinders over wat ze lezen, waarom en hoe ze aan hun (favoriete) leesvoer komen.
Voorlezen is goed voor vader en kind. Maar wat als je als vader opgesloten zit? De Leescoalitie hielp minderjarige jongens van Rijksinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse met het maken van een voorlees-cd. In dit nummer een impressie van dit leesproject in het kader van het Jaar van het Voorlezen. Lees verder >>


NRO matchmakingsbijeenkomst

Op woensdag 24 september organiseert het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) van 15:30 uur tot 19:30 uur een matchmakingsbijeenkomst in Utrecht. De bijeenkomst is bedoeld voor onderzoekers en onderwijsprofessionals uit alle onderwijssectoren.

De bijeenkomst biedt ruimte voor ontmoeting en kennisuitwisseling voor iedereen met interesse in praktijkgericht onderwijsonderzoek. Daarnaast zal het NRO informatie geven over de nieuwe financieringsmogelijkheden voor praktijkgericht onderwijsonderzoek.

Het programma van de bijeenkomst op 24 september zal binnenkort te vinden zijn op de NRO-website.


Lezen in de klas

De nieuwe uitgave van de brochure Lezen in de klas is inmiddels weer naar de scholen verstuurd. De brochure bevat informatie over leesactiviteiten voor het voortgezet onderwijs. Of u nu wilt werken aan de literaire competentie van leerlingen of gewoon leesplezier wilt stimuleren. Leesbevordering van vmbo tot gymnasium, iedereen vindt wel iets van zijn gading in deze gids


Verder met jeugdliteratuur op de pabo

Hoe zet je kinderboeken in voor een rijke lees- en leeromgeving?
Op vrijdag 26 september 2014 organiseert Stichting Lezen in samenwerking met de redactie van Verborgen Talenten in het Spoorwegmuseum te Utrecht een symposium over jeugdliteratuur voor pabo-docenten van alle vakken.

Jeugdliteratuur op de pabo is doorgaans onderdeel van het vak Nederlands. Jeugdliteratuur biedt daarnaast echter vele mogelijkheden bij andere vak- en vormingsgebieden. Informatieve boeken, fictieve verhalen en gedichten bieden samen een prachtige leeromgeving die het leesonderwijs verrijkt en ook nog zorgt voor verbreding en verdieping bij andere vakken. Zo kunnen leerlingen door jeugdliteratuur andere werelden verkennen, kennismaken met andere tijden of reflecteren op goed en kwaad, recht en onrecht. Jeugdliteratuur prikkelt de creativiteit, biedt leerlingen inzicht in gevoelens en ervaringen en daagt hen uit om op een andere manier naar de wereld te kijken. Met dit symposium onderzoeken we hoe we verder kunnen komen met jeugdliteratuur op de pabo en op de basisschool.

Kijk op de site voor meer informatie over het programma en inschrijving.


Nominaties De Inktaap 2015 

De genomineerde boeken voor De Inktaap 2015 zijn bekend:

•    Porto Marie van Els Langenfeld – In de Knipscheer (Caribische nominatie)
•    Feest van het begin van Joke van Leeuwen - Querido (AKO Literatuurprijs 2013)
•    La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer – De Arbeiderspers (Libris Literatuur Prijs 2014)
•    De republiek van Joost de Vries - Prometheus (Gouden Boekenuil 2014)

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen in het hele Nederlandse taalgebied kennis maken met actuele literatuur waaronder de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs en de nominatie uit de Cariben.

Elk jaar doen honderdvijftig scholen uit de vier landen mee aan De Inktaap. Leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar vormen plaatselijke jury’s. Samen lezen zij, onder begeleiding van een docent, de boeken, gaan er met elkaar over in discussie en kiezen vervolgens hún winnaar. De resultaten van alle jury’s tezamen bepalen wie De Inktaap 2015 verdient.

Slotdag
Op 10 maart 2015 wordt tijdens een feestelijke slotdag het project afgesloten. Ongeveer duizend jongeren zijn daarbij aanwezig. Voor de aanwezige jongeren is het een bijzondere dag omdat zij de genomineerde auteurs kunnen ontmoeten en spreken. Hoogtepunt van de dag is de uitreiking van De Inktaap 2015.
Meer informatie over De Inktaap vindt u op de site.

 


De Weddenschap 2014-2015

De voorbereidingen voor De Weddenschap 2014-2015 zijn in volle gang. De Weddenschap is een leescampagne voor vmbo en mbo om leesplezier bij leerlingen op de kaart te zetten. Drie bekende Nederlanders zijn daarbij het boegbeeld van de campagne. Voor het komend seizoen zijn dat: Tv-presentator Klaas van Kruistum, GTST-actrice Toprak Yalciner en rapper Typhoon.

De Weddenschap start weer op 10 november 2014.

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2014 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566