Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
NIEUWSBRIEF VOOR JEUGDSPECIALISTEN         NR 3 / 2013

> Nieuwsbrief Kunst van Lezen
>
BoekStart
>
De Bibliotheek op school PO/VO
> Cultuurhistorische canon
>
Leesbevorderingsnetwerken
> Ander leesbevorderingsnieuws


Nieuwsbrief Kunst van Lezen
Deze maandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert u over het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen. Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze elke maand persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.BoekStart
BoekStart is een leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4 jaar). Inmiddels doet ruim 90% van de bibliotheken mee!

Veel belangstelling voor BoekStart op Negenmaandenbeurs
Van 20 t/m 24 februari was BoekStart aanwezig op de Negenmaandenbeurs in RAI Amsterdam. Met hulp van enthousiaste vrijwilligers zijn duizenden (aanstaande) ouders geïnformeerd over BoekStart. De reacties waren heel enthousiast en ook bleken veel ouders BoekStart al te kennen! Wanneer ouders zich naar aanleiding van de beurs aanmelden bij uw bibliotheek, verwachten wij dat zij een koffertje ontvangen als zij hun baby lid maken, ook zonder waardebon. Kijk hier voor filmpjes en foto’s.

Stem jouw favoriete BoekStart Babyboekje van het Jaar naar de top!
Er zijn al meer dan duizend stemmen uitgebracht voor het BoekStart Babyboekje van het Jaar: de nieuwe boekenprijs voor de allerjongsten (0-1,5 jaar). Anders dan eerdere berichtgeving liet weten, vindt de uitreiking plaats op 27 mei 2013. De stemperiode is verlengd tot 15 mei. Stem hier en attendeer anderen.

Nieuwe folder Training Voorleescoördinator
Er is een nieuwe folder verschenen: Training voorleescoördinator - Scholing voor pedagogisch medewerkers met praktische en inhoudelijke informatie over de training, die door speciaal geschoolde bibliotheekmedewerkers aan pedagogisch medewerkers in de kinderopvang gegeven kan worden. Lees meer.

BoekStartEnVerder voor de intermediair nr 7
Half maart is de nieuwe halfjaarlijkse brochure BoekStartEnVerder voor de intermediair verschenen. Naast de vaste rubrieken met boektitels en drie uitgebreide Boekideeën zijn er de specials: ‘Speelboeken’, ‘Winkelen’ en ‘Peuterboekenexpert Jet Boeke’. Geef dit nieuwe nummer aan de kinderopvang in uw werkgebied om actief contact te houden.

Boekentips
BoekStart geeft elke maand drie nieuwe boekentips: een boek voor baby’s, een voor dreumesen en een voor peuters. Kijk hier.De Bibliotheek op school PO/VO
Kunst van Lezen stimuleert duurzame samenwerking op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid tussen bibliotheken en onderwijs; zowel voor basisscholen (PO) als voor middelbare scholen (VO). Stichting Lezen en SIOB werken samen met PSO's om de Bibliotheek op school PO landelijk uit te rollen. Kunst van Lezen coördineert dit strategisch.

Nieuwsbrief de Bibliotheek op school PO
Kijk hier voor de nieuwsbief maart 2013 van de Bibliotheek op school PO om bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs en overheid. Kijk ook op twitter#dbos.

Landelijke dag MLP / 4you!
Op 16 mei 2013 vindt de landelijke dag MLP / 4you! plaats in Amersfoort. Tijdens deze dag gaat Kees Broekhof (Sardes) in op de noodzakelijke verbinding van de Bibliotheek op school met de MLP-uitgangspunten. Ook is er onder meer aandacht voor een doorgaande leeslijn voor het vmbo. Lees meer.

Afsluiting De Weddenschap
Op 20 maart 2013 is De Weddenschap afgesloten, het leesbevorderingsproject voor het vmbo. Bijna 2.400 jongeren hebben meegedaan, waarvan 42% jongens en 58% meisjes. De meesten van hen zijn geboren in 1998. Van de leerlingen die de enquête hebben ingevuld zegt 68% in de toekomst boeken te blijven lezen. Ook volgend jaar zal De Weddenschap georganiseerd worden. Lees meer.Cultuurhistorische canon
Kunst van Lezen heeft aan de 50 vensters van de Cultuurhistorische canon van Nederland (jeugd)boeken gekoppeld.

Troonswisseling in historisch perspectief
De troonswisseling op 30 april 2013 biedt gelegenheid stil te staan bij het venster van de Cultuurhistorische canon Koning Willem I. Zo kan deze gebeurtenis, zowel in de bibliotheek als op school, met boeken onder de aandacht worden gebracht en in historisch perspectief geplaatst.Leesbevorderingsnetwerken
Kunst van Lezen werkt aan een landelijk dekkende voorziening van lokale en bovenlokale netwerken leesbevordering.

Regionale conferenties Meer (voor)lezen, beter in taal
In 2013 en 2014 organiseren SIOB en Stichting Lezen (vanuit Kunst van Lezen) samen met de PSO’s regionale conferenties over nieuwe samenwerkingsstrategieën voor kinderopvang, primair onderwijs en bibliotheken. De directies van de eerste deelnemende bibliotheken hebben de afgelopen tijd gezamenlijk een strategie bepaald voor samenwerking met educatieve partners en gemeenten. Op de regionale conferenties hoort u hoe deze aanpak werkt en wat het oplevert. Zeeland bijt het spits af op 17 april 2013 in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Lees meer.Ander leesbevorderingsnieuws

Ambassadeurs Jaar van het Voorlezen 2013
Op 19 maart 2013 werden tijdens het congres Lezen Centraal in de Stadsschouwburg van Amsterdam drie voorleesambassadeurs geïnstalleerd: Gerda Havertong, Ruben Nicolai en Merel Westrik. Zij spraken de ambitie uit om ook de niet-voorlezers van Nederland aan te zetten tot voorlezen. Lees meer.

Biebtobieb is live
Het landelijke digitale kennis- en innovatieplatform voor de openbare bibliotheekbranche biebtobieb is live: een levendig digitaal platform om kennis te halen en te brengen, mensen met een bepaalde functie of expertise te vinden en samen te werken in groepen. Biebtobieb is een initiatief van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken en de Stichting Samenwerkende PSO´s. Lees meer.

Media Ukkie Dagen
In navolging van de Maand van de Mediaopvoeding (mei 2012) volgen in 2013 de Media Ukkie Dagen, die gehouden worden van 8 t/m 17 april: een campagne vol concrete handreikingen hoe ouders hun media-ukkie kunnen helpen om op een goede en bewuste manier alle kansen te benutten die media bieden. Tijdens de Media Ukkie Dagen kan er gestemd worden op de beste apps voor peuters en kleuters: de Media Ukkie Award 2013. Lees meer.

Laatste Leesgoed verschenen
Vorig jaar kondigde NBD Biblion aan te stoppen met Leesgoed, het tijdschrift over jeugdliteratuur. Het laatste nummer is nu verschenen. Leesgoed werd in 1973 opgericht als mededelingenbulletin onder de naam En nu over jeugdliteratuur. Met het stopzetten van Leesgoed verdwijnt een van de laatste Nederlandse vakbladen over jeugdliteratuur voor professionals. Lees meer.Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of hebt u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar
nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.

www.kunstvanlezen.nl, www.boekstart.nl, www.boekstartpro.nl, www.leesplein.nl, www.debibliotheekopschool.nl www.siob.nl, www.lezen.nl en www.debibliotheken.nl

 

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar {email_canvas:recipient_email_address}.
Klik hier om uw profiel aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2013 Kunst van Lezen - www.kunstvanlezen.nl